Advent Kövér módra

Dr. Dávid Ferenc       2019. december 21. 18:49 2019. dec. 21. 18:49

A Magyar Hírlap szombati számában hosszú interjú olvasható Kövér Lászlóval, „A gyűlölet nem pálya” címmel. Felcsillant a szemem és azon nyomban rá is vetettem magam az olvasásra. Nem kellett csalódnom. Nemzetünk házmestere minden politikai riválisát leminősítette, természetesen a béke és a keresztényi szeretet jegyében, hamisítatlan kövéri stílusban.

Bemelegítésként Kövér László az ellenzéki összefogást „politikai promiszkuitásként” aposztrofálja, majd polgármesteri székbe menekülő politikusnak nevezi a jobbikos Mirkóczki Ádámot. A független Hadházy Ákost zoológiai rendszerben helyezi el, akinek – különleges egyedként – nincs párja a világon. A párbeszédes Tordai Bence és társai is megkapják a magukét, „ők a demokrácia salakja”.  Kövér szerint az ellenzék közös nevezője a gyűlölet, majd így folytatja: „A nyilasokat és a kommunistákat 1944–45-ben is a gyűlölet, az irigység, a frusztráció és a gondolattalanság kötötte össze. Ezért nem okozott a kisnyilasoknak problémát belépni Rákosiék pártjába.” Így elemez, így kvalifikál az ország harmadik legmagasabb közjogi méltósága.

Karácsony Gergely főpolgármestert kiskutyához hasonlítja, „amelyik látványosan körbejelöli a területét.” Személyi értékeléséből természetesen nem maradhatott ki az 1994-1998 között kormányzó Horn Gyula sem: „életében hazaárulónak neveztük a volt miniszterelnököt, bizonyos szintig akkor is tiszteltük: volt valaki.”  Igen, a hat évvel ezelőtt elhunyt korábbi kormányfő – ellentétben az őt minősítő házfelügyelővel – jelentős politikus volt, aki híven szolgálta a hazáját, és soha nem süllyedt kövéri szintre.

Soros Györgyöt viszonylag gyorsan lerendezi, „sajnos nem lehetünk tekintettel a korára, csak a nemzeti érdekeinkre, amikor visszaütünk.” Kövér tehát nem a vita és meggyőzés híve, hanem a verekedésé. Ezt persze eddig is sejtettük, de így karácsony táján, nem túl elegáns taslikkal fenyegetőzni. Greta Thunberg svéd aktivista szerepéről – József Attila sorait kölcsönvéve – így vélekedik a rendfőnök: „Ős patkány terjeszt kórt miköztünk, a meg nem gondolt gondolat.”

A gyűlölet nem pálya, ez a terjedelmes írás címe. Kövér ezzel ellentétben, kizárólag az indulat, a méreg és a bosszú nyelvén képes megszólalni. Nem is folytatom. Csak ízelítőt akartam adni a kedves Olvasónak, hogy 2019. december 21. napján a Magyar Köztársaság Országgyűlésének elnöke így és ennyire értékeli politikai ellenfeleit. Az országról alkotott Kövér-véleményt megismerhetik a Magyar Hírlapból, de most jelzem, hogy aki veszi a bátorságot és elolvassa a teljes interjút, az utána ne engem hibáztasson, ha felszalad a vérnyomása. Nekem könnyű olvasmány, én már túl vagyok rajta.  Összegző értékelésem rövid és lesújtó: mindig van lejjebb!