Ahol luxusautóval mennek a szegénység ellen

Nagy András 2019. május 26. 10:17 2019. máj. 26. 10:17

A kormány hozott egy rendeletet, ami arról szól, hogy a gazdag gengszterektől elkobzott luxusautókat elárverezhetik a leszakadó vidéki kistelepülések javára. Na nem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében, hanem tőlünk tízezer kilométerrel távolabb, a Mexikói Köztársaságban.

A föld legnépesebb spanyol ajkú országában az úgynevezett „Robin Hood program” részeként kerül sor vasárnap az első árverésre. A program kitalálója a tavaly hivatalba lépett Lopez Obrador elnök, aki bátor baloldali politikával nyerte el a mexikóiak bizalmát, és regnálása óta már több szimbolikus intézkedést tett a szegények és az idősek felé, csökkentette például az állami felső vezetők fizetését.

Lopez emellett kérlelhetetlen ellensége az államot átszövő korrupciónak, ezért célként tűzte ki, hogy a közpénzlopás megállításával forrásokat takarítson meg a szegények számára. A vasárnapi első árverésen közel 80 luxusautó kerül kalapács alá: Porsche-k, Chevrolet-ek, Mercedesek és egy 2007-es Lamborghini Murcielago. A kocsik összértéke másfél millió dollár, amit az ország legszegényebb települései közé tartozó faluk önkormányzatai kapnak meg.

Természetesen tudjuk, hogy idehaza teljesen esélytelen egy ilyen rendelet érvénybe lépése. Pedig igény, ahogy mondani szokás, lenne rá. Főleg, ha a gazdag gengszterek mellett a megmagyarázhatatlan módon meggazdagodott politikusokra is kiterjedne. Igaz, Pintér Sándor régi Wartburgjával akkor sem mennénk sokra, szegény Rogán Antaléknak is már csupán bérelt luxuskocsira futja, Orbán Viktorról pedig tőle magától tudjuk, hogy sohasem volt vagyonos ember.

Persze ki tudja, ha egyszer úgy adódna, Matolcsy György jegybankelnök fiának Porsche-gyűjteménye mellett talán Lázár Jánosék kastélya is elférne. De a miniszterelnök úr egymillió forintot érő öltönye biztosan.