Aján Tamás: egész életemben betartottam a törvényeket

Budai Balázs 2020. június 5. 12:15 2020. jún. 5. 12:15

A német ARD közszolgálati csatorna oknyomozó újságírói január elején vádolták meg Aján Tamást okirat-hamisítással, hűtlen kezeléssel és sikkasztással. Szerintük a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) – Aján Tamás vezetésének ideje alatt – legalább 10 millió dollárral nem tud elszámolni, ami a Nemzetközi Olimpia Bizottságtól (NOB) érkezett. Ennek hatására egy független jogi vizsgáló bizottság ellenőrzi az IWF ügyeit.

Aján Tamás 19 éven keresztül vezette a Nemzetközi Súlyemelő Szövetséget, de már 1970 óta tagja a szövetség felső vezetésének. Aján Tamás vezetése alatt az ARD vádjai szerint legalább 5,5 milló dollárnak veszett nyoma, abból a 23 millió dollárból, amit a NOB az olimpiai játékok közvetítésének joga után fizetett a szervezetnek.

Az ARD arra is kitér, hogy hogy a súlyemelő szövetség foglalkoztatta a Magyar Antidoppping Csoport ellenőreit, akik nem tartottak átfogó vizsgálatokat. Az ARD szerint, az ellenőrök különösen elnézőek voltak azoknak az országoknak a sportolóival, amelyeknek támogatására Ajánnak szüksége volt. Sőt, szerintük a tisztújító választásokon még szavazatokat is vásároltak Ajánék a tagoktól.

Ezt követően, az ügyet egy független jogi vizsgálóbizottság vette át, amelynek elnöke Richard McLaren. A vizsgálóbizottságot az IWF ügyvezető elnöksége kérte fel. A jogi professzor szerint, Aján egy autokrata, tekintélyelvű rendszert épített ki, ahol az egész szervezetet kontroll alatt tudta tartani.

A napokban kiadott McLaren-jelentés alapján, a magyar vezető senkinek nem engedett betekintést a szövetség ügyeibe és csak ő tudta, miként működik a rendszer. Aján volt az egyetlen pénzbeszedő és gyakran elszámolás nélkül vehetett ki pénzt a szervezet pénztárjából. A vizsgálóbizottság azt is megállapította, hogy a szövetség nem tud elszámolni 10,4 millió dollárral. A nyomozás alapján, a szervezet legalább 40 pozitív dopping tesztet titkolt el, ezzel védve meg a nyertes versenyzőket.

Aján Tamás a vádakra az MTI-nek küldött közleményében reagált. „Egész életemben betartottam a törvényeket, a sport írott és íratlan szabályait, szokásait” – tagadta a vádakat a szakember. Szerinte az IWF alapszabályainak megfelelően járt el és az elnökség, valamint a svájci auditorok is jóváhagyták az éves költségvetéseket. Aján azt is leírta, hogy a vizsgálat során, mindenben együttműködött McLaren csapatával, de ennek ellenére sem bocsátotta rendelkezésére a vizsgálóbizottság azokat az információkat, amelyek alapján cáfolhatná az őt ért vádakat.

„Mivel nem kaptam meg a jelentést előzetesen, ezzel kapcsolatban részletesen csak annak áttanulmányozása után kívánok állást foglalni” – tette hozzá az egykori elnök.

Aján Tamás már áprilisban lemondott a IWF-ben betöltött tisztségéről. Ekkor azt nyilatkozta, hogy készen áll csendben visszavonulni.