Akár az egyéni választókerületeket is megszüntetheti a Fidesz

HírKlikk 2019. november 21. 08:31 2019. nov. 21. 08:31

Ahogy a Hírklikk is beszámolt róla, a Blikk információi szerint a kormány több ponton is változtathat a voksolási törvényen: a cikk szerint csak politikai pártok és független jelöltek indulhatnának az önkormányzati választásokon, újra nekifutnának a választási regisztráció bevezetésének, valamint eltörölnék a győzteskompenzáció rendszerét.

A Népszavának nyilatkozó szakértők szerint nem elképzelhetetlen, hogy az önkormányzati választás után új szabályok kialakításán gondolkodnak a kormánypártokban.

A győzteskompenzáció lényege, hogy az egyéni választókerületben a győztes jelöltre leadott szavazatok több mandátumot is eredményezhetnek. Ha például egy választókerületben 25000 vokssal lehetett megszerezni egy mandátumot, de a győztes jelöltet 28 ezren támogatták, akkor a "maradék" 3000 szavazatot is figyelembe veszik a listás helyek kiosztásánál, így pedig töredékszavazatként újabb mandátumot eredményezhetnek.

- Ez egy mélyen antidemokratikus újítása a Fidesz-KDNP által 2011-ben teljesen egyoldalúan bevezetett választási törvénynek – mondta a lapnak Tóka Gábor, a CEU politikatudományi tanszékének professzora.

Úgy vélte, a Fidesznek azért állhat szándékában eltörölni a győzteskompenzációt, mert az ellenzék egységes fellépése esetén az ellenzék mandátumszerzését segíthetné elő.

László Róbert, a Political Capital választási szakértője azt mondta, egyáltalán nem biztos, hogy a választási rendszernek azokon a pontjain változtatnának, amelyeket most kiszivárogtattak. Eddig a győzteskompenzáció egyértelműen a Fidesznek kedvezett, az önkormányzati választás tapasztalata alapján viszont vélhetően beindultak házon belül a modellszámítások. Ha a Fidesz matekosai arra jutnak, hogy az ellenzéki győzelmek lehetnek magabiztosabbak, meg fogják szüntetni a győztest erősítő hatást.

László Róbert szerint drasztikusabb lépések is elképzelhetők. Ha az ellenzék tovább erősödne, és a Fideszben már a választási vereségtől kellene tartani, megszüntethetnék az egyéni választókerületeket, és tisztán listás rendszert vezetnének be.

A magyarországi lakcímmel rendelkező polgárok választói regisztrációjával kapcsolatban Tóka Gábor elmondta, ennek a rendszernek a bevezetése teljesen indokolhatatlan, és alkotmányellenes lépés lenne.

Forrás: Népszava