Akár ő is lehet az új amerikai nagykövet Budapesten

HírKlikk 2021. május 10. 19:45 2021. máj. 10. 19:45

Jon Greenwald 78 éves nyugalmazott amerikai diplomata az Egyesült Államok budapesti nagykövete szeretne lenni, és lobbizik is ennek érdekében – adta hírül a Hungarian Free Press. A jelentés szerint Greenwald már felvette a kapcsolatot Joe Biden elnök csapatával az ügyben, és egyebek mellett levelet írt Lipták Bélának (Magyar Lobbi), amelyben részletesen beszámolt korábbi magyarországi tapasztalatairól és indíttatásáról.

A Hungarian Free Press közölte a Liptáknak írt levelet. Szándékairól a volt diplomata kifejtette: úgy véli, egy nagykövetnek meg kell találnia a kapcsolatot a szövetségesekkel, köztük a szomszédos országokban dolgozó amerikai nagykövetekkel, az EBESZ-ben és Brüsszelben, az EU-ban, és együtt kell velük működni, de az Orbán-kormánnyal is kooperáció kell. „Azon lennék, hogy ezt a koalíciót építsem ki, mert tudom, hogy Joe Biden támogatja ezt a célkitűzést. Remélem, hogy a nyugodt diplomácia rá tudja bírni Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy a szélesebb együttműködés az Egyesült Államokkal az emberi jogok egész magyar nép számára történő jobb érvényesítésében viszonzásra talál, és hogy kormánya cserébe a közös demokratikus értékeken nyugvó partnerség erősítésére törekedjen mindkét ország érdekében” ­– írta Jon Greenwald.

A portál közölte a négy nyelven – köztük magyarul is – jól beszélő, a Princeton and Harvard Egyetemen tanult Geenwald életrajzát is, különös tekintettel diplomáciai karrierjére. Korábban a többi között Belgrádban, Budapesten Madridban, Nyugat-Berlinben, valamint Kelet-Berlinben, illetve az USA ENSZ-missziójánál is szolgált. Jonathan (Jon) Greenwald adományozott pénzt Biden kampányára.