Akciós diploma

Dr. Dávid Ferenc       2020. május 28. 20:00 2020. máj. 28. 20:00

„Tisztelt Diplomás Honfitársam! (…) Magyarország kormánya arról döntött, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv munkahely-teremtési programjának részeként, Önt is mentesíti az előírt nyelvvizsga-kötelezettség alól, és ezáltal hozzásegíti diplomája megszerzéséhez. Önnek így lehetősége nyílik arra, hogy a munkaerőpiacon a középfokú végzettséget igénylő munkakörökön felül már a felsőfokú végzettségével is elhelyezkedjen. (…) A magyar gazdaság újraindításához Önre is szükség van. Egyetlen magyar sincs egyedül! Gratulálok okleveléhez!” – így ír levelében a miniszterelnök a most „könnyített” módon diplomaszerző fiataloknak.

Tisztelt Diplomás Miniszterelnök Úr!

Szeretném tájékoztatni, hogy a XXI. században egy egyetemet, főiskolát végzett embertől elvárható, hogy legalább egy idegen nyelvből állami nyelvvizsgát tegyen. Kár, hogy lelkesítő levelében nem tért ki arra, hogy a „gyengített” diploma megszerzését követően, a fiatalok és középkorúak ne mondjanak le a nyelvismeret megszerzésének igényéről, és „puha” oklevelüket a későbbiekben egészítsék ki e fontos tudással. Mindenkit arra kellett volna és kell buzdítani, hogy éjt-nappallá téve tanuljon nyelvet!

1. Ez az intézkedés – azon túl, hogy leértékeli a diplomát – igazságtalan azokkal a diákokkal szemben, akik a múltban megküzdöttek és a jövőben is megdolgoznak a nyelvi vizsgapapírért. Természetesen nem járnak rosszul a nyelvismerettel rendelkezők, hiszen tudásukat dokumentummal is tudják igazolni, de mégiscsak furcsa, hogy a felsőfokú intézmény elvégzését igazoló diploma hivatalosan ugyanannyit ér nyelvvizsgával, mint anélkül. Álláspontom szerint, az alapfokú számítástechnikai- és nyelvismeret már középfokú végzettség esetén is elengedhetetlen, ezért rendkívül meggondolatlan és megalapozatlan intézkedésnek tartom ezt a lazítást. 

2. De nem hasznos az intézkedés a most – szerintem indokolatlan – kedvezményhez juttatott személyeknek sem. Ugyanis hamarosan szembesülniük kell azzal a kellemetlen ténnyel, hogy nívós munkahelyeket nem pályázhatnak meg, így a munkaerőpiacon esélyeik egyáltalán nem javulnak. Csalódottak lesznek és elkeseredettek, hogy diplomájuk ellenére, a legtöbb helyen szóba sem kerülhet a felvételük. Következtetés: a felmentés nem szolgálja a gazdaságvédelmi akcióterv munkahely-teremtési programját. Jelzem, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke sem támogatta a nyelvvizsga-követelmény elengedését.

3. Azzal is számolni kellett volna, hogy hazánkban éppen napjainkban duplázódik meg a munkanélküliek száma. Ebből következően, a munkáltatók a jobbnál-jobb, képzettebbnél-képzettebb fiatalok közül válogathatnak. A „diszkontált” diploma dicsekvésre lehet elegendő, de komoly pozíció betöltéséhez édeskevés.

4. Az Ön által vezetett kormány egy évvel ezelőtt még az egyetemi felvételt (!) kívánta középfokú nyelvismerethez kötni. Ezt időközben eltörölték, és most átestek a „ló túlsó oldalára”, és elengedték az igen fontos nyelvismeret-követelményt. Azt kérem Öntől és kormányától, hogy minden eszközzel segítsék a fiatalok nyelvtanulását, oly’ módon, hogy ne csak vizsgapapírt biztosítsanak, hanem valós nyelvi és egyéb tudást. Ez az értelmes cél, és nem a kampányeszközként bevetett „akciós” diploma!

Tisztelettel:

Dr. Dávid Ferenc