Aki még nem kapott oltást, tájékozódjon a Facebookon!

HírKlikk 2021. április 19. 11:20 2021. ápr. 19. 11:20

Közösségi csoportokban vadásznak fiatalok a „lepattanó” oltásokra, például Újbudán és Telkiben ez a módszer bevált.

Több olyan, a hivatalos oltási értesítővel vakcinához jutott állampolgár elmondta a Blikknek, hogy az oltóponton hallották, a nap végére bontott csomagok maradtak. Ők a Facebookon hívták be ismerőseiket, barátaikat a gyors oltásra. A megmaradt vakcinákat bárkinek beoltják, csak ne kelljen kidobni.

Húsvét után, kirándulásból hazajövet, felhívta egy barátja, hogy miután kapott oltást a rendelőintézetben, kiszólt neki a nővér, hogy többen nem mentek el a megkapott időpontra, szóljon az ismerőseinek, mert a hivatalos rendelési idő után azonnal beolthatják őket – mesélte el váratlan kalandját a lapnak egy 34 éves férfi, aki azonnal írt több barátjának, ismerősének. Kiderült, hogy este fél nyolc után már bárkinek adtak oltást, hogy ne kelljen kidobni a felolvasztott vakcinákat. Ebben a rendelőben legalább hatvan gazdátlan oltás maradt.

Budajenő és Telki környékén nyílt FB-csoportot alakítottak, hogy így tudják a helyieket értesíteni, ha valahol „lepattanó” vakcina akad. A szervező azt mondta, azért indította el a csoportot, mert a háziorvosoktól igen nehéz naprakész információt kapni. Így jutottak többen oltáshoz anélkül, hogy regisztráltak volna. „A háziorvosok – mint sok más helyen is – nehezen elérhetők, az itt lakók így egymás között próbálnak infót cserélni” – mondta a Facebook-csoport létrehozója.

Nem lehet csak úgy visszafagyasztani a többadagos dobozból kivett oltóanyagot, logikus, hogy az oltóponton dolgozók mindent megtesznek annak érdekében, hogy egy cseppje se menjen kárba, erre egyelőre nincs szabályozás – nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő orvos a lapnak.