„Akinek nincs pénze gyógyulásra, az haljon meg"

HírKlikk 2019. december 15. 11:25 2019. dec. 15. 11:25

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) embertelennek, a szolidaritás sárba tiprásának tartja a társadalombiztosítási (tb) ellátásról szóló, előző héten elfogadott új törvényt és ezért annak visszavonását követeli – közölte a szervezet vasárnap.

 A MASZSZ közleményében kifejtette, hogy a kormány az új jogszabállyal csaknem félmillió embertől készül megvonni az orvosi ellátást. Ez a törvény beteget az orvos ellen, munkavállalót a munkáltató ellen, egészséges embert a beteg ellen fordítja – fogalmaznak, hozzátéve, Áder János köztársasági elnököt is felszólítják, ne írja alá törvényt.

Szerintük az új tb-törvény miatt „minden magyar ember szégyenkezhet", annak üzenete ugyanis, hogy „akinek nincs pénze a gyógyulásra, az haljon meg".

A szakszervezeti szövetség kitér arra is, a jövőben mindenkinek ajánlott meggyőződni arról, a munkáltatója vajon befizeti-e utána a tb-járulékot. A törvény szerint ugyanis, ha valakinek háromhavi járuléknak megfelelő – 23 ezer forint – hátraléka mutatkozik a számláján, akkor elesik az ingyenes ellátástól, s a rutin vizsgálatért több tízezret, komolyabb beavatkozásért pedig több százezret, vagy akár egymillió forintnál is többet kell fizetnie – olvasható a közleményben.

A MASZSZ szerint „képtelen helyzetbe" kerülhetnek az orvosok is azzal, hogy a nem fizetőktől meg kell tagadniuk az ellátást, hiszen a gyógyításra esküdtek fel. „A szolidaritás elve szerint, ma nekem, holnap neked lesz szükséged segítségre, a kormány azonban éppen most tapossa sárba a szolidaritás alapelveit" – idézik a közleményben a szervezet elnökét.

Kordás László szerint, nem véletlen, hogy a törvény előkészítésekor a „szakszervezeteknek sem volt alkalmuk tiltakozni és megpróbálni megállítani ezt az ámokfutást", hiszen a kormány „szinte a szavazásig hét lakat alatt őrizte" a szándékait.

Forrás: MTI/Hírklikk