Aláírták a lengyel-amerikai védelmi együttműködés erősítéséről szóló szerződést

HírKlikk 2020. augusztus 15. 12:19 2020. aug. 15. 12:19

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter szombaton Varsóban aláírta a megerősített védelmi együttműködésről szóló szerződést, amelynek keretében tartóssá válik az amerikai katonai jelenlét Lengyelországban.

A varsói elnöki palotában rendezett ünnepségen Andrzej Duda elnök hangsúlyozta: a szerződés jelentősen megnöveli Lengyelország biztonságát, és hatással lesz többek között a lengyel-amerikai gazdasági együttműködésre is.

A pontosan száz évvel ezelőtt lezajlott, Lengyelország függetlenségét 1920-ban megvédő, az orosz kommunista forradalom Nyugatra terjedését megakadályozó varsói csata évfordulóján aláírt szerződés értelmében, Lengyelországban hozzák létre az amerikai 5. hadtest előretolt parancsnokságát, és legalább 1000-rel, 5500-ra növelik meg a már lengyel földön állomásozó amerikai kontingens létszámát.

A lengyel védelmi tárca honlapján közöltek szerint Lengyelország a szerződés értelmében többek között az amerikai felszerelés raktározását, az amerikai hadsereg által felhasználandó infrastruktúra gondozását biztosítja, fedezi az amerikai katonák elszállásolását, étkeztetését, évi keret szerint az üzemanyagot, összességében évi mintegy fél milliárd zloty (39,3 milliárd forint) ráfordításával.

Blaszczak miniszter a PAP hírügynökségnek elmondta: a szerződésben foglalt, a lengyel hadsereg által is felhasználandó infrastrukturális fejlesztések akár 20 ezer amerikai katona befogadását is lehetővé teszik.

A szerződés aláírását megelőzően, szombat délelőtt Pompeo a lengyel miniszterelnökkel, Mateusz Morawieckivel tárgyalt. A lengyel kormányszóvivő tájékoztatása szerint Morawiecki megerősítette azt álláspontját, amely szerint Fehéroroszországban meg kell ismételni az elnökválasztást, nemzetközi megfigyelők részvételével. A fehérorosz elnökválasztás utáni helyzet kezeléséhez nemzetközi szolidaritásra van szükség, és ebben Morawiecki szerint fontos Washington szerepe is.

Azzal kapcsolatban, hogy a Morawiecki által előző nap a szejmben ismertetett, a fehéroroszországi politikai üldözöttek támogatását célzó ötpontos programban egy lengyel-amerikai alapról is szó esett, a szóvivő úgy foglalt állást: a fehérorosz helyzet megoldásában Washington is érdekelt, hiszen "geopolitikai kérdésről" van szó, amely hatással van az Egyesült Államokra is.

Délben a varsói Pilsudski téren Duda, Pompeo és Blaszczak részvételével megtartották a varsói csata 100. évfordulójához kötődő központi megemlékezést. Az ünnepség része légi díszszemle is volt, amely során többek között az F-16 amerikai vadászgépek repültek át a lengyel főváros felett.

Forrás: MTI