Alapítványokba menti a közvagyont a Fidesz

HírKlikk 2021. április 20. 10:19 2021. ápr. 20. 10:19

A magyar kormány az államvagyont magánalapítványokba helyezi ki: egyetemeket, termőföldeket, kastélyokat, energiakonszerneket akar közérdekűnek nevezett alapítványokba vinni – írta honlapján a svájci közszolgálati rádió és tévé.

A tisztségeket a kormányt is uraló Fidesz párt híveivel töltik be, az ellenzék szerint azért, hogy így biztosítsák maguknak a hatalmat. Az SRF írása megemlíti a gödöllői kastélyt, amely Sissi osztrák császárné üdülőhelye is volt egykor, s ma a turisták kedvelt célpontja, és amelyet a kormány most magánalapítványnak ajándékoz, valamint a Corvinus Egyetem példáját, amely már szintén nem közvagyon. A kormány tavaly egy alapítványnak adta, és azóta nem a rektor dönt arról, hogy ki taníthat az egyetemen, és mit kínál az intézmény, hanem az alapítvány, és az dönt a költségvetésről is.

A tervek szerint összesen 32 alapítvány vesz át állami intézményeket: egyetemeket, klinikákat, energiaügyi és gyógyszerészeti konszerneket, kikötőket, kastélyokat, múzeumokat, színházakat.  Az alapítványok tagjairól a kormány dönt, a kinevezések egész életre szólnak. A magyar sajtó szerint feltűnően sok új alapítványi tisztségviselő miniszteri tisztségben van a jelenlegi Orbán-kormányban. Az állami tulajdon magántulajdonná alakítása különösen előrehaladott állapotban van a felsőoktatásban. Mostanra az ország 21 állami egyetemének felét alapítványok irányítják. A cikk idézi Szakács László ellenzéki politikust, aki szerint a kormány a jövőre esedékes választások utáni életre készül. A magyar állam hatalmas részvénycsomagokkal rendelkezik nagy konszernekben, így a MOL-ban, vagy a Richter Gedeonban, és ezeket a csomagokat most magántulajdonba adja.

Idézte a szerző Ligeti Miklóst. A Transparency International munkatársa az eljárást értelmetlennek és jogsértőnek minősítette, és úgy vélte, hogy az állami vagyon ezzel örökre elveszett, mert „egy következő kormány már nem fogja tudni visszaszerezni azt az alapítványok zsebéből”. A szerző végül rámutat: kérte a kormány és a kormánypárt állásfoglalását a vádakkal kapcsolatban, de sem a kormány, sem a párt nem kívánt nyilatkozni.

Forrás: Hírklikk