Alföld tervet jelentett be az MSZP

HírKlikk 2021. augusztus 28. 19:30 2021. aug. 28. 19:30

Alföld tervet jelentett be az MSZP társelnöke, Tóth Bertalan, Jászapátin szombaton. Fordulatot ígért a térség számára a megélhetés, az egészségügy, az oktatás, a mezőgazdaság, a közbiztonság és a közlekedés terén, kormányváltás után.

Mint mondta, az országos problémák itt koncentráltan jelennek meg, „az Alföld sorsának megváltozása (...) befolyásolja az egész a sorsát”, ezért készített az MSZP a programja alapján külön Alföld tervet, amelyet „az Orbán-kormány bukása után, azaz az új kormány felállása után meg akarunk és meg is fogunk valósítani”.

A program alapja az önkormányzatok döntési és gazdálkodási önállóságának helyreállítása, „ne a hatalom, ne a központ mondja meg, (...) hogy éppen az ott élőknek mi a jó”, hanem kapják vissza az iparűzési adót, a gépjárműadót, közintézményeiket, oktatásukat, növeljék a jövedéki és a személyi jövedelemadóból befolyó bevételeiket, legyen mozgásterük feladataik megoldására.

Másodikként a közbiztonságot említette, „felfújt lufinak” nevezve a fideszes rendőrségi életpályamodellt, amelynek következtében egyre többen hagyják el a pályát. A körzeti megbízotti hálózat bővítését és erősítését ígérte és biztos megélhetést a rendőröknek. „Nem lehet őket állandóan becsapni. Nem lehet tőlük elvárni, hogy a Covid idején álljanak helyt, majd megígérik nekik a szabadságot ezért, és nem kapják meg, mert nincsenek elegen. Ezen mindenképpen változtatni kell” – mondta.

A mezőgazdasági fejlesztésben is változást ígért, mert „ma a jogszabályok úgy születnek, ahogy éppen valamelyik fideszes oligarchának kedvez, akinek földje van. (...) Építenek egy új földesúri rendszert.”

Az MSZP szerint azokat kell segíteni, akik a földet megművelik: tulajdonosokat és bérlőket védő szabályokat kell alkotni, és a támogatásokat úgy alakítani, hogy „minél jobban megérje közösségben részt venni a mezőgazdasági termelésben, az értékesítésben, a feldolgozásban”. Erre komplex programot ígért.

Tóth fontosnak nevezte a munkahelyek, a megélhetés biztonságát. Azt mondta, nem elég közmunkával kiváltani a munkanélküliséget: a közmunkásoknak is, mint minden dolgozónak, jár a munkajogi védelem és a biztos megélhetés: kapják meg a minimálbért, az pedig mindenkinek legyen adómentes.

„Nem ígéret kell, hogy majd valamikor lesz 200 ezer forint bruttó a minimálbér”, mert attól ugyan az államnak több bevétele lesz, de a kisvállalkozásoknak nehezebb lesz – mondta. Az MSZP ezért adójóváírást adna a munkabérekre a mediánbérig.

Rendezni kell a nyugdíjakat is, mert ma minél idősebb egy nyugdíjas, annál kevesebbet kap. Az MSZP ezért a jelenlegi 28 800 forintról legalább 70 ezerre emelné a minimálnyugdíjat, visszavezetné a svájci indexálást, vagyis a bérek növekedését is beszámítaná a nyugdíjba, és igazságosabban osztaná el az emelést, felzárkóztatva az alacsony nyugdíjakat, hiszen Európában a legjobban Magyarországon szakadt el egymástól a munkabér és a nyugdíj.

A társelnök kiemelte: a nyugdíjas ugyanazt vásárolja a boltban ugyanannyiért, mint mások; mégis 400 ezer nyugdíjas kap 100 ezer forint alatti összeget, miközben Áder János köztársasági elnök például 4,4 millió forintos nyugdíjat fog kapni havonta.

Tóth nagyon fontosnak nevezte az egészségügyi ellátás rendbetételét, hiszen sorra jelentik be a kórházak, hogy megszüntetik a baleseti vagy intenzív ellátást, mert a Fidesz „elüldözte az orvosokat, nővéreket”.

Kiemelten fontosnak nevezte a fiatalok életkezdéséhez adandó támogatást, mert a kutatások szerint a 18-30 év közötti korosztály 60 százaléka szüleivel él, miközben „nem szól másról a kormánypropaganda, mint hogy ennyi pénzt adunk ennyi gyerek után, ennyi pénzt adunk ennyi önerő mellé”.

Az MSZP megőrizné az otthonteremtési, családtámogatási rendszert, de kiterjesztené, hogy ne csak a tehetősek, hanem a rászorulók is hozzáférjenek. Ezen kívül évente 15-20 ezer bérlakást építenének, hogy a fiatalok el tudják kezdeni önálló életüket, valamint drasztikusan emelnék a kollégiumi férőhelyek számát.

A jövő generációinak védelmét célozza klímavédelmi és zöldpolitikájuk is; minden ilyen tervnél figyelembe kell venni a fenntarthatóságot – mondta Tóth.

Kertész Ottó, aki a Jász-Nagykun-Szolnok megyei ellenzéki jelöltek közül elsőként gyűjtötte össze az induláshoz szükséges ajánlásokat a 02-es körzet MSZP-Párbeszéd jelöltjeként, Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltet ajánlotta az egybegyűltek figyelmébe, hangsúlyozva egységteremtő képességét.

Azt mondta: le kell dönteni a Fidesz által épített félelem-falakat, a szakembereknek, orvosoknak pedig hagyni kell, hogy szakmai eredményeiket gyarapítsák, ne kényszerüljenek a jelenlegi mértékben a politika mellé állni.

„Kamuszöveg, ami az országban van, hogy mindenütt van elegendő pedagógus, mindenütt van elegendő egészségügyi személyzet. A nagy túrót. Ez nagyon súlyos probléma, csak nem mondják ki” – mondta.

Sorolta a feladatokat, amelyeket a Jászságban „meg kell csinálni”: ahol csak lehet, minden településen legyen működő háziorvosi praxis; a jászberényi kórház jelenlegi szolgáltatásaival együtt maradjon meg; minden településre vezessen közút; ahol a gyermekszám megengedi, legyen óvoda, iskola és ehhez megfelelő pedagógusképzés; kulturálódási és szórakozási lehetőségek a fiataloknak.

Országosan azt említette: az otthonápolás legyen munkaviszony, kapjanak minimálbért az otthonápolók, és ez számítson be nyugdíjba.

 

Forrás: Hírklikk