Alföldi Róbert, Rózsa Péter és Gál J. Zoltán kapta a Szabad Sajtó díjat

HírKlikk 2019. március 15. 13:23 2019. márc. 15. 13:23

Alföldi Róbert színművész-rendezőnek, Rózsa Péter rádiós szerkesztőnek és Gál J. Zoltán lapszerkesztőnek ítélte idén a Szabad Sajtó díjat a Magyar Szocialista Párt Szabad Sajtó Alapítványa.

A díj alapítói 1994-ben valószínűleg nem gondoltak arra, hogy 2019-ben, az Európai Unió kellős közepén még van értelme beszélni a szabad sajtó működéséről - mondta Kránitz László, az alapítvány kuratóriumának elnöke.

„Nem egy ilyen szabad sajtóért küzdöttek, amilyen ma Magyarországon van”, hiszen a jelenlegi kormányzó pártok mindent megtesznek a szabad sajtó ellen – mondta.

„Elvesznek, tönkretesznek, bezárnak, megszüntetnek, összevonnak, saját pénzzel tömik ki saját médiavállalkozásaikat. Teljes egészében tönkretették a vidéki sajtót, az önálló véleményformálást gyakorlatilag üldözik, a kritikát nem tűrik.”

Azt mondta: már a díjat is félnek az emberek elfogadni, épp ezért nagyon büszke arra, hogy még mindig vannak olyan emberek, akik vállalják a véleményüket. Akik a díjat kapták, egész életútjukkal kiérdemelték azt: céljuk mindig is az volt, hogy önálló, szabad véleményt fogalmazzanak meg, s a mindenkori, regnáló kormánnyal szemben is elmondják kritikájukat.

Alföldi Róbert a Nemzeti Színház volt igazgatója, színművész, rendező, műsorvezető, számos hazai és külföldi színházi díj és elismerés tulajdonosa. Bár előfordult, hogy nagy érdeklődéssel várt vidéki szerepléseit a helyi hatóságok lemondták, elhallgattatni soha nem tudták.

Rózsa Péter, korábban a Magyar Televízió számos műsorának szerkesztő-műsorvezetője, jelenleg a Klubrádió főszerkesztő-helyettese, egyike volt azoknak, akik tiltakozásul visszaadták állami kitüntetésüket akkor, amikor Bayer Zsolt kormánypárti bértollnok magas állami kitüntetést kapott. Rózsa azt mondta akkor: elképzelhetetlen, hogy a neve Bayerével egy lapon szerepeljen.

Gál J. Zoltán egykori kormányszóvivő, politikus, korábban és politikusi pályáját követően újra újságíró, a Vasárnapi Hírek főszerkesztője volt. Évekig meghatározó szerepet játszott a baloldalon és a kormánypolitikában is. A baloldalért tett erőfeszítéseiért és kiemelkedő újságírói munkájáért kapta a díjat.

A Szabad Sajtó Alapítvány 1848. március 15-re emlékezve 1994 óta adományoz Szabad Sajtó díjat azoknak, akik akár egzisztenciájuk veszélyeztetésével is kiállnak a szabad nyilvánosság, a sajtó szabadsága mellett.

Forrás: Hírklikk