Alkotmánybíróság elé kerülhet a különleges gazdasági övezetek ügye

HírKlikk 2020. május 27. 17:14 2020. máj. 27. 17:14

Szél Bernadett máris elegendő aláírással rendelkezik ahhoz, hogy a gödi különleges gazdasági övezet ügyében az Alkotmánybírósághoz fordulhasson.

„Összegyűjtötte a szükséges számú aláírást a parlamenti ellenzék, így utólagos normakontroll indítvánnyal az Alkotmánybírósághoz fordulhatunk a különleges gazdasági övezetekről és a gödi különleges gazdasági övezet kijelöléséről szóló kormányrendeletek alaptörvény-ellenessége ügyében” – írta Facebook-oldalán Szél Bernadett.

A független országgyűlési képviselő rámutat, hogy az „Alkotmánybírósághoz fordulás minden nemzetközi fellépés előszobája”.

„A kormány a veszélyhelyzetben kapott kivételes jogalkotói hatáskörével vastagon visszaélt és Göd ügye az egyik legdurvább visszaélés. A gödi különleges gazdasági övezet kijelölésével egyik pillanatról a másikra több százmillió forintos adóbevételtől és értékes ingatlanoktól fosztották meg az ellenzéki vezetésű várost mindenfajta felkészülési idő, kártalanítás vagy jogorvoslat nélkül” – írta a posztban Szél, hozzátéve, hogy „ez a lépés súlyosan sérti a jogbiztonságot, a tulajdonhoz való jogot, a kártalanítás nélküli kisajátítás tilalmát és a jogorvoslathoz való jogot, valamint a hátrányos megkülönböztetés tilalmába ütközik. A kormánynak ez az eljárás annyira megtetszett, hogy azóta törvényi szintre is emelné, politikai furkósbotként használva azt az önkormányzatok ellen — vagy éppen az egyes beruházások ellen tiltakozó lakosság ellen”.