Alkotmánybíróság: ezért alkotmányellenes a népszavazási törvény két mondata

HírKlikk 2020. augusztus 6. 11:15 2020. aug. 6. 11:15

Alkományellenes a bírság a vissza nem adott népszavazási aláírásgyűjtő ívekért, mert az fenyegeti a szervezőket és elriasztja a választópolgárokat attól, hogy gyakorolják a népszavazáshoz való jogukat – mondta ki az Alkotmánybíróság.

Alkotmányellenes a népszavazás kezdeményezéséről szóló törvény két mondata, ezért azokat 2021. június 30-i hatállyal megsemmisítik, derült ki a Magyar Közlönyben megjelent alkotmánybírósági határozatból – írja az mfor.hu.

A testület döntése szerint, alaptörvény-ellenes, hogy a Nemzeti Választási Bizottság bírságot szab ki arra, aki nem adja le határidőre az aláírásgyűjtő íveket. A le nem adott aláírásgyűjtő ívekért darabonként 1000 forintos bírságot kell fizetni.

Azonban akit már megbírságoltak a le nem adott ívekért, az nem kap vissza semmit, mert a döntés csak 2021. június 30-tól érvényes.

Ilyen (aláírásgyűjtő ívenként nézve) látszólag alacsony, ám összességében irreálisan magas mértékű bírsággal való fenyegetettség nyilvánvalóan alkalmas arra – az Alkotmánybíróság szerint –, hogy a választópolgárokat elriassza attól, hogy gyakorolják az Alaptörvény által is elismert népszavazáshoz való jogukat.

Az igazságügyi miniszter azt írta az Alkotmánybíróságnak, hogy a bírság célja a választópolgárok különleges adatainak védelme, egyúttal a választások tisztaságának biztosítása, mert az ívek érzékeny adatokat tartalmaznak. A testület szerint, jogos büntetni az adatokkal való visszaéléseket, azonban visszaélni az adatokkal úgy is lehet, hogy valaki a visszaadás előtt lemásolja az íveket.

Forrás: mfor.hu