Alkotmánybírósághoz fordulnak az ellenzéki pártok a dolgozók védelmében

HírKlikk 2020. május 21. 10:09 2020. máj. 21. 10:09

Beláthatatlan ideig tartó rendelettel korlátozta a munkavállalói jogokat a kormány. Az MSZP törvényjavaslatot nyújtott be a különleges jogrend megszüntetésére. A szakszervezetek kérésére, az ellenzéki pártok – az MSZP vezetésével – emellett az Alkotmánybírósághoz is fordulnak – jelentette be Tóth Bertalan, az MSZP elnöke szerda este, az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendégeként.

„A mi törvényjavaslatunk a valóságot tükrözi, tehát hogy miként engedték el a munkájukat vesztő munkavállalók kezét, hogyan nem segítik a nyugdíjasok mindennapi megélhetését: majd egy 53. heti jövőbeni juttatásra számíthatnak, pedig hát most kellene a támogatás” – ismertette Tóth Bertalan.

Az MSZP elnöke szerint, a felhatalmazás alatt született rendeletek törvényi visszavonására azért van szükség, mert a kormány nem élt, hanem visszaélt a vészhelyzet adta lehetőséggel.  „A felhatalmazás az elmúlt hónapokban arra adott lehetőséget, hogy sok esetben ezzel visszaéljenek, saját háttérembereket juttattak előnyökhöz és olyan átcsoportosításokat hajtottak végre a költségvetésben, amelyek nem feltétlen a koronavírushoz tartoznak: vadászati kiállítást és a Tenisz Szövetségnek is most éppen adnak 3 milliárd forintot, tehát sok olyan ügy van, ami nem fért volna bele egy normális jogrendbe” – emlékeztetett.

„Mi azt kértük, hogy legalább olyan legyen a munkahelyvédelmi program, mint a környező országokban, hogy ne csak a kieső munkaidőre jutó munkabér 70 százalékát kapják meg a munkavállalók, hanem a teljes bérük és járulékuk a 80 százalékát – ahogy sok országban ezt megtették. Azt javasoltuk, hogy a svájci indexálás alapján kiszámított nyugdíjemelést most kapják meg a nyugdíjasok, és kezdődjön meg a kisnyugdíjak felzárkóztatása” – sorolta az MSZP elvárásait a pártelnök.

Tóth Bertalan elmondta, az ellenzéki pártok beadtak az Alkotmánybírósághoz egy javaslatot, hogy adják vissza a munkavállalók jogait, mivel a kormányzati rendelkezés arról szól, hogy a munkáltató bármilyen szinten eltérhet a Munka törvénykönyvétől és a jogoktól. A „Magyar Szakszervezeti Szövetség kezdeményezte ezt az ellenzéki pártoknál. Kiszolgáltatott helyzetben vannak a munkavállalók. A munkavállalói jogok olyan jogokat tartalmaznak, amelyek az emberi méltóság keretei között vannak, nincs olyan krízis, amelyben meg lehetne engedni az erről való lemondást” – hangsúlyozta Tóth. „Az állam vállalja át a munkavállalók bérének és járulékainak 80 százalékát és akkor nem kényszerül rá a munkaadó, hogy ilyen rendelkezések legyenek” – tette hozzá.

Kérdésre a szocialista politikus elmondta, mindez azért nem megy magától, mert a Fidesz-KDNP számára ez nem prioritás. „Számukra az a prioritás, hogy legyen vadászati kiállítás, hogy épüljenek a stadionok, hogy a Tenisz Szövetség tudjon működni, hogy 15 milliárd legyen plakát-, meg propaganda-kampányra, hogy több milliárd forint legyen tűzijátékra. Nem a valódi, súlyos problémákat kezelték a felhatalmazás alatt – itt, ebben az elmúlt időszakban –, hanem leginkább saját magukat mentik, mind a kommunikáció, mind a gazdaság terén”.

Az egészségügy helyzetére reflektálva, kijelentette, várható egy második járványhullám, ezért „Azt követeljük, hogy egy külön egészségügyi minisztérium, élén egy felelős miniszterrel, aki vállalja is a felelősséget – hiszen Kásler Miklós pont a mai napon jelentette be, hogy ő nem is kérte az ágyaknak a felszabadítását, a kórházak kiürítését…”

Forrás: Hírklikk