Állami temetést kér Orbán Viktortól Gábor Zsazsa özvegye

HírKlikk 2020. július 22. 06:47 2020. júl. 22. 06:47

Döntést hozott Gábor Zsazsa özvegye a Los Angelesben elhunyt hollywoodi díva magyarországi temetéséről: a Fiumei úti sírkertben aludhatja majd örök álmát. Ehhez Orbán Viktor miniszterelnök segítségét is kéri, mivel állami temetést kérvényezne a néhai filmsztárnak.

– Semmi akadályát nem látom, hogy néhai Gábor Zsazsát itt temessék el – mondta Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a temetőt kezelő Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója, aki tájékoztatta a herceget, hogy az állami temetést a Miniszterelnökségtől kell kérvényeznie – írja a Blikk.

 – Tudomásom szerint, a néhai művésznőnek nem volt magyar állami kitüntetése, de a neve fogalom. Írjon kérvényt, majd a válasz ismeretében, vegye fel velünk a kapcsolatot – javasolta a főigazgató Frédéric von Anhalt hercegnek, a filmsztár kilencedik férjének.

A lap emlékeztet: a hatályos temetkezési törvény nem határozza meg, kik részesülhetnek állami temetésben. Ezt a Miniszterelnökség rendeli el, állami tulajdonban lévő temetőben és gondoskodik arról, hogy az eseményen a kormány képviselje magát. Ezek után, nemcsak a szerződéses temetkezési vállalkozás költségeit térítik meg, de a rendezvény biztosításáról is gondoskodnak, amely akár zárt körű is lehet.

A tavaly januárban elhunyt Andy Vajna özvegye is ezt kérelmezte.

Forrás: Blikk