Állást kellene foglalni!

HírKlikk 2020. április 1. 23:00 2020. ápr. 1. 23:00

Orbán Viktor a vírusválság ürügyén fél-autokráciává teszi Magyarországot, és közben szidalmazza az EU-t, de az unió nélkül Magyarország nem képes fennmaradni. A bizottság elnökének hiteles stratégiát kell előterjeszteni arra, hogyan kell az uniónak a jövőben olyan országokkal eljárni, mint Magyarország – írta a vezető jobboldali konzervatív német Die Welt.

Más kommentárokhoz hasonlóan, a lap is megállapította, hogy a koronajárvány-válság nem a szabadság virágkora, de fontos, hogy az intézkedéseknek legyen időhatáruk, és hogy a parlament ellenőrzése alatt történjenek, Magyarországon azonban ez nem így van. Orbán Viktor most parlament nélkül, rendeleti úton kormányozhat, és ez példátlan a nyugati demokráciákban.

Meglepő, hogy az EU tagállamai hallgatnak, és még meglepőbb, ahogyan a bizottság igyekszik kitérni az állásfoglalás elől, hiszen a szerződések őrzőjeként az a legfőbb dolga, hogy megvédelmezze az unió értékeit. Legfőbb ideje, hogy Ursula von der Leyen a válság után stratégiát terjesszen elő, hogy miként kezelje az EU a továbbiakban Magyarországot és a hozzá hasonló tagállamokat. Végső soron fogatlan mindaz, ami eddig a fegyelmezést célzó tervként az asztalra került. És nem csak szankciókról van szó: von der Leyen számára arról is szó van, hogy mit képvisel ez az Európa, és hogy mit nem képvisel.