AM: az élelmezés-biztonság kiemelten fontos minden országban

HírKlikk 2022. május 11. 20:45 2022. máj. 11. 20:45

A biztonságos, stabil élelmiszer-ellátás kiemelt fontosságú, ennek megvalósítása minden ország első számú célja; az elmúlt időszak eseményei, a koronavírus-járvány okozta kihívások, az orosz-ukrán háború következményei még inkább rávilágítottak erre – jelentette ki Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a FAO 33. Európai Regionális Konferenciáján az Agrárminisztérium (AM) szerdai tájékoztatása szerint.

A közlemény szerint a rendezvény az európai agrárminiszterek és más magas rangú kormányzati képviselők találkozója, amely a mezőgazdaság és az élelmezés aktuális kihívásaira keres egybecsengő, regionális szintű válaszokat.

Hozzászólásában az államtitkár kiemelte, hogy a FAO prioritásaival összhangban, Magyarország is törekszik a partnerségek elmélyítésére a hatékonyabb, ellenállóbb és fenntarthatóbb élelmezési rendszer megvalósítása érdekében. Magyarország ennek érdekében a Visegrádi Csoport jelenlegi elnökeként regionális párbeszédet indított a V4+4 országok között a fenntartható élelmezési rendszerekről.

A magyar kormány számos intézkedést vezetett be a fenntartható fogyasztás támogatása, valamint a tudatos fogyasztói magatartás ösztönzése érdekében – emelte ki az államtitkár. Hangsúlyozta továbbá, hogy a digitalizáció kulcsfontosságú a fenntartható élelmezési rendszerek kialakításának felgyorsításában. A precíziós gazdálkodás mögött álló technológia révén növelhető az élelmiszer-termelés stabilitása és kiszámíthatósága, amely nagyban elősegíti a jobb gazdálkodói döntéseket.

Az élelmezési rendszerek átalakítása felé vezető úton nem szabad elfelejteni, hogy az élelmezési rendszerek alapkövei a gazdák. Kiemelten fontos a zöld célok és a gazdák versenyképessége közötti egyensúly megtartása, hiszen az élelmezésbiztonság elsődleges kell, hogy legyen – hangsúlyozta hozzászólásában Feldman Zsolt a tárca közleménye szerint.

Forrás: MTI/Hírklikk