Amerikából nézve, mellékes, hogy Orbán rombolja a demokráciát

HírKlikk 2020. május 27. 06:16 2020. máj. 27. 06:16

A liberális amerikai hír- és véleményportál, a VOX, rendkívül alapos elemzést adott közre arról, vajon miért tartja Orbánt az amerikai jobboldal meghatározó politikusnak, aki a konzervatívoknak – úgy tűnik – azzal együtt is tetszik, hogy szétforgácsolta a demokráciát – hangzott el a Klubrádió nemzetközi lapszemléjében.

A jobboldali, illetve konzervatív National Review, az American Conservative és a New York Post rendszeresen dicséri Orbánt, és sokoldalú, tehetséges politikusként állítja be. A cikk felsorolja Orbán nagy rajongóit és népszerűsítő elemzőit, Patrick Deneent, Jordan Petersont és Chris DeMuthot. Utóbbi februárban – többek között a Danube Institute támogatását élvezve – Rómában vezetett egyórás pódiumbeszélgetést Orbán Viktorral. A cikk ugyanakkor megjegyzi, hogy a Danube Institute a magyar kormánytól kap támogatást, amit vezetője, John O’Sullivan be is ismert.

Az amerikai konzervatív véleményformálókat Orbán keresztény Európa megvédését hirdető illiberális demokrácia propagandája ragadta meg leginkább, s azt mellékesnek tartják, hogy közben lerombolta a demokratikus intézményeket. Donald Trump amerikai elnök számára azért is modellértékű, mert az amerikai republikánusokat egyre kevésbé érdekli a demokrácia – így a cikk súlyos állítása.

Forrás: Klubrádió