Amerikai cégnek is csurran-cseppen a magyar űrprogram forintjaiból

HírKlikk 2021. július 31. 11:30 2021. júl. 31. 11:30

Négy év alatt 331,59 millió forintunkba fog kerülni a magyar űrhajós útjának előkészítése. Már 2019-ben beszélt Szijjártó Péter erről a tervről, de akkor még az oroszokkal együttműködésben tervezték az utat. Ma már egy amerikai céggel írnák alá a megállapodást.

A pénteki Magyar Közlönyben már meg is jelent a kormány határozata, miszerint 2024-ben kutatóűrhajóst küldünk a Nemzetközi Űrállomásra. Maga a szándék nem új – ahogy a Portfolio cikke emlékeztet rá: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2019 novemberében bemondta ezt a dátumot, az Európai Űrügynökség Space19+ miniszteri konferenciáján, Sevillában. Akkor az orosz Roszkoszmosz vállalattal történő együttműködésről beszélt, ám a tegnapi videójában már arról szólt, hogy az Oroszországgal folytatott stratégiai űripari partnerség mellett indít egy együttműködést a magyar kormány egy amerikai céggel is. A kutatóűrhajós misszióját előkészítő szerződést a texasi Axiom Space vállalattal írják majd alá.

Szijjártó Péter pénteki bejelentéséből az is kiderült, hogy az amerikai partnerrel (amely egyébként a NASA stratégiai partnere, bizonyos műszereket, fejlesztéseket űrkörülmények között tesztelnek, vagyis kutatómunkát végeznek) magyar űripari vállalatok, valamint több magyar egyetem tudományos kutatócsoportja fog együttműködni: konkrétan 12 eszközfejlesztési programban és nyolc tudományos kísérletben. Ennek a programnak a vége lesz az, hogy 2024-ben vagy 2025 első felében újra magyar kutatóűrhajós jár majd az űrben, kísérleteket fog folytatni a magyar eszközökkel, vagyis tudományos munkát fog végezni. Ez a partnerségi program a teljes magyar űripari fejlesztési stratégia része.

Ami pedig a költségeket illeti, éves lebontásban a következőképpen alakul:

2021: 513 ezer dollár
2022: 544 ezer dollár
2023: 13,5 ezer dollár
2024: 41 ezer dollár

Forintban kifejezve, négy év alatt az űrhajós feljuttatásának projektjének teljes finanszírozása – a mai tervek szerint – 331,59 millió forintot tesz ki.

A Portfolio megjegyzi, hogy a teljes űripari fejlesztési stratégia, amit a kormány most elfogadott 99 millió dolláros keretösszegű, ami mostani árfolyamon számolva 29,9 milliárd forint.

Forrás: portfolio.hu