Amiről a Fidesz kongresszuson nem sok szó esett

Lovász Péter 2019. október 1. 06:25 2019. okt. 1. 06:25

A Fidesz vasárnapi kongresszusán résztvevők és megfigyelők igen széleskörű áttekintést kaptak Magyarország és a nagyvilág dolgairól. Szó esett szeretetről, a 11. parancsolatról, ha kell, megvédjük Olaszországot, mellesleg pedig Orbán hadat üzent a nem kormánypárti civil szférának, és a szegénységnek. No és persze az is kiderült, hogy Magyarország jobban teljesít. Más dolgokról nem sok szó esett.

Levelet hozott az elektronikus posta, az alábbi elmélkedés a számítógépem levelezési rendszerében bukkant fel, mint valami önéletírás apró, de nem lényegtelen részlete. Íme, most közzéteszem, erre alapozva bizonnyal igen tartalmas  beszédet rittyenthetett volna bármely szónok a Fidesz kongresszuson, ha akadt volna közöttük akár csak egy is, akit a mindennapok nyers tényei is érdekelnek.

Történt pedig egyszer, hogy Kis Franciska 32 éves vizsgázott adószakértő és bérelszámoló ifjasszony egy mámoros éjszaka utáni hajnalon azzal a boldog tudattal bontakozott ki hitvese karjaiból, hogy remélhetőleg megtette, amit megkövetelt a haza, és még öröme is telt benne. Illő idő múltán, éppen a Fidesz kongresszusa elé időzítve, a teszt pozitív lett. Elővette tehát a kockás papírt, hogy számvetést készítsen, mert dönteniük kellett, hogy második csemetéjüknek vegyenek-e új babakocsit, vagy vegyék át a család eddig rendre öröklődő, de kissé már avitt darabját. Franciska elmélázott a sors igazságtalanságain, s papírra vetette a következő számítást:

Én - írta Franciska -  (saját autentikus véleményem szerint) igen jó dolgozó vagyok,  a léggömbhámozó kft. alkalmazottja, a fizetésem bruttó 300.000 Ft. Nő létemre ez nem is rossz pénz. Lehetne több is, de ennyi van.

Aztán jön az állam, és azt mondja a kft-nek:
Gratulálok a bevételedhez, és amiért ezt a pénzt a dolgozónak adod, itt ez a pici lista arról, hogy mit kérek tőled. Fizess szépen a közkasszába

1./ 17,5 százalék szociális hozzájárulást! 52.500 Ft. (Részben ez szolgál a nyugdíjak és az egészségügyi kiadások fedezetére.)

2./ Szakképzési hozzájárulást (1,5 százalék) 4.500 Ft

Így aztán mire a munkáltató levegőt vesz, máris kifizetett az államnak 51.000 forintot, vagyis a cégünk (rám jutó)  bérköltsége immáron 357 ezer forint lett. Na jó. Nincs mit tenni, adózni, járulékot fizetni kell, mert ott vannak a fontos közkiadások, arra kell a fedezet. 

Aztán - folytatta Franciska a számvetést - amikor először megtekintem bankszámlám egyenlegét, a kialkudott fizetés helyett lényegesen szerényebb összeget találok a mindösszesen rovatban. Hiszen miután a munkáltató átutalta a fizetésemet, a kedves Nagy Testvér ismét megjelenik, és azt mondja, itt ez a pici lista arról, hogy mit kérek tőled:

3./ Személyi jövedelemadó - 15 százalék, vagyis 45.000 Ft

4./ Nyugdíjjárulék 10 százalék 30.000 Ft

5./ Egészségbiztosítási járulék 7 százalék 21.000 Ft

6./ Munkaerőpiaci hozzájárulás 1,5 százalék 4.500 Ft

És mire feleszmélek, az állam lenyúlt tőlem 100.500 Ft-ot, 199.500  forintom marad. Ez már nem olyan eget rengető összeg mondjuk egy EMMI-ben ügyködő helyettes államtitkár fizetéséhez képest, de a minimálnyugdíjhoz képest kész vagyon.

Persze ezzel még nincs vége a sornak - ismerte be magának Franciska. Csak úgy, mint millió sorstársam, el szoktam menni a boltba, vásárolok ezt-azt.

A termékek árába (többnyire) 27 százalék ÁFA épült be, tehát ebből a pénzből valójában csak 145.635 Ft értéket vásárolhatok, az állam az én már adózott pénzecskémből is eltesz még 53.865 forintocskát. (Hoppá! Ez nem pontos, van áru, amelynek árában az ÁFA alacsonyabb, spóroltam mondjuk úgy /önkényes becslés/ 8.865 forintot, az államkasszának „csak“ 45.000 forint jut.)

No, ez volt az alapeset. Az állam a vállalkozótól lenyúl 57.000 forintot, az alkalmazottól 100.500-at, plusz amennyit vásárol, annak a forgalmi adóját. Esetünkben összesen 202.500 forintot. A vállalkozó költsége 357.000 forint, Franciskának, vagyis nekem jut 199.500 mínusz ÁFA, vagyis 154.500. Ez a világ legnagyobb biznisze. Nem lesz új babakocsi.

Aztán - ha úgy hozza a sors és az állampolgári gazdagság - van még gépkocsiadó, benzin-jövedéki adó, házvásárlási illeték, eladási illeték, telekadó, bankátutalási illeték, kamatadó, nyaraláskor idegenforgalmi adó, autópályadíj, és a nyavalya tudja még mi minden, csak adóból van 55 féle. Mellé járulék, illeték, paraszolvencia és a vállalkozónak megvesztegetés, vagyis alkotmányos költség.

Ennek ellenében Franciska és többi a magyar honpolgár rengeteg nívós szolgáltatást kap. Az adókat szenvedélyesen csökkentő kormány kormányoz, az iskolákban oktatnak, a kórházakban gyógyítanak, utak, hidak, középületek épülnek, a honvédség és a kerítés megvéd minket, a rendőrség óvja biztonságunkat, és a kormányablak is működik. Köztévé pedig, na köztévé aztán van.  Ami pénz hiányzik, azt az EU finanszírozza. És az ügyészség őrzi a törvényességet. A kongresszusi résztvevők mindezt tudják, nincs erről mit fecsegni.