Amit szabad Orbánnak, nem szabad Jansának

NVZS 2020. július 2. 15:08 2020. júl. 2. 15:08

Miközben a magyarok elnézték Orbán Viktornak – a koronavírus-járvány kezelése ürügyén – a védőfelszerelésekre két kézzel és ellenőrizetlenül szórt közpénzek erőteljesen korrupció-gyanús ügyleteit, ugyanez – még ha kisebb léptékben is – szomszédunkban kormányválságot okozott. Pedig lélegeztetőgépenként a szlovének jóval kevesebbet fizettek, mint a magyarok. A magyar gyakorlatot követve, amúgy az általuk drágán beszerzett védőeszközök – beleértve a maszkokat és a kesztyűket – egy része sincs már az országban. Egy óriási különbség azért van: miközben Orbán és kormánya nem roppant ebbe bele, sőt, még erősödött is, az Orbán-utánzónak is tartott jobboldali Janez Jansa és kabinetje válságba sodródott.

A napi.hu szúrta ki, hogy négy hónap után, ismét kormányválság alakult ki Szlovéniában, mégpedig  a koronavírus-járvány idején és apropóján elkövetett korrupciós-gyanús ügyletek miatt. Igaz, Janez Jansa és a korrupció összekapcsolódása nem ismeretlen dolog: a jelenlegi szlovén miniszterelnök úgy tért vissza megalakítani harmadik kormányát, hogy korábban már letöltötte börtönbüntetését, amit amiatt kapott, mert 2006-ban kenőpénzt fogadott el egy finn fegyvergyártó cégtől.

Kísérteties a hasonlóság...

A koronavírus-járvány alatt lefolytatott lélegeztetőgép-beszerzések korrupciógyanús ügyleteit a sajtó fedte fel: két hónapja egy televíziós műsorban lejátszottak egy márciusban készült hangfelvételt, amelyen az azóta már lemondani kényszerült  Zdravko Pocivalsek gazdasági miniszter az egészségügyi eszközbeszerzés állami hivatali vezetőivel kiabál, hogy azonnal utaljanak át – egyébként szabálytalanul – 8,8 millió eurót (3,15 milliárd forintot) egy Geneplanet nevű cégnek, hogy védőfelszereléseket és lélegeztetőgépeket vásároljanak.

Ezután a necenzurirano.si május közepétől kezdve, sorra tárta fel a visszásságokat az üggyel kapcsolatban: nemcsak, hogy irányított lehetett a közbeszerzés, de a megvásárolt egészségügyi védőfelszerelések egy részét nem is Szlovéniában használták fel (dacára annak, hogy hiány volt mind maszkokból, mind kesztyűkből), hanem egyből továbbértékesítették külföldön. Mindehhez az is hozzájön, hogy közvetítőket iktattak a cégek és az egészségügy közé, ami miatt jelentősen drágább volt a beszerzés, mintha közvetlenül a kínai vagy más gyártóktól vásároltak volna. A nyomozás elkezdődött, két miniszter – a gazdasági és a vizsgálatot ellenző belügyi tárca vezetői –, valamint az országos rendőrfőkapitány lemondott. Jansa és a kabinetje mindent tagad, állítva: a rendkívüli helyzetet az exportőrök kihasználva, nagy felárral értékesítették termékeiket.

...de nagyságrendiek az eltérések

S hogy mennyiért is? A napi.hu összeállítása idézi a Total News Slovenia értesülését, miszerint 110 darab új és 20 használt gépet szereztek be 3,6 millió euróért (1,3 milliárd forintért). Ami azt jelenti, hogy átlagosan 9,5-10,5 millió forintnyi pénzbe kerülhetett egy berendezés. 

Érdemes ezzel összevetni a magyar beszerzéseket. Mint mi is megírtuk, Magyarország 300 milliárd forintot költött el 16 000 lélegeztetőgépre – legalábbis erről számolt be Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára. Ez az évszázad biznisze lehetett Orbán és körei számára: ugyanis, ahogy számolgattunk, a világpiacon 3-3,5 millió forintba kerülő kínai gépeket a világpiaci ár nagyjából 4,5-szeresén vehették meg. Ez még akkor is brutális összeg, ha elfogadjuk, hogy azokban az időkben jelentős felárat kértek a gépekért az eladók. Ugyanakkor megmagyarázza, hogy miért tartottak szükségesnek 16 ezer gépet vásárolni, miközben a szakértők sora szerint, ennek a mennyiségnek csak töredékére lehetett szükség – még a legrosszabb szcenáriók szerint is. A slusszpoén: a fölöslegesnek ítélt gépeket majd exportálni szeretnék.

Ahogy a szlovénok is külföldre juttattak el sok ilyen beszerzett eszközt, védőfelszerelést.

S ahogy a szlovének is beiktattak cégeket az ügylet lebonyolításába, úgy – mint korábban portálunk is beszámolt róla –, a Magyar Nemzet híre szerint, egy tőzsdei cég, az OTT-ONE Nyrt. 500 kínai lélegeztetőgép beszerzésére kapott a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól megbízást – még márciusban.

Orbán népszerűsége töretlen

Szemben Szlovéniával, Magyarországon szemmel láthatóan, nem lesz következménye az eszelős lenyúlásnak (a számítások szerint, csak a lélegeztetőgép-ügyletek révén, mintegy 240 milliárd forint került valakikhez). 

Az Orbán-kabinet ugyanis továbbra is több mint stabil. A Jansa-kormánnyal szemben, rajta nem fognak sem a kiderült korrupciógyanús ügyek, sem a tény, hogy a beszerzett eszközök egy részét nem is itthon használták fel. 

A Nézőpont Intézet legfrissebb jelentése szerint, jelenleg tízből hat ember a kormányfő mögött áll (62 százalék), a munkájával elégedetlenek aránya nem éri el az egyharmadot.

S a Median által, a HVG megrendelésére végzett, pár hete kijött felmérés eredménye többé-kevésbé hasonló elégedettséget mutat. A Fidesz stabilizálni tudta  táborát, úgy, hogy híveinek 91 százaléka elégedett volt a koronavírus-járvány kezelésével.  4-est és 5-öst adók aránya a teljes szavazókorú népességben is magas, 58 százalék. Igaz, a 30 évesnél fiatalabbaknak csak 44 százaléka adott a közepesnél jobb osztályzatot, ami összefügg azzal is, hogy egyedül az ő korosztályuk az, amelynek a körében egy most tartandó választást az ellenzék nyerné meg, mégpedig fölényesen. 

Jansa példaképe nem véletlenül Orbán 

Jansával szemben, a mostani lélegeztető-ügyet megelőzően is nagy volt az ellenállás Szlovéniában. Ahogy a Népszava emlékeztet rá, a kormányfő intézkedései okán, állandósultak a tiltakozó megmozdulások a független média, illetve az igazságszolgáltatás elleni folyamatos támadásai miatt. Hozzáteszi az írás: Jansa kormányának egyik ismérve, hogy illusztris politikusai – más illiberális vezetőkhöz hasonlóan– kendőzetlenül támadják a demokratikus intézményrendszer alappilléreit. Nem véletlenül tartják őt Obán-követőnek (amúgy is nagy barátok).

Mint februárban mi is megírtuk: egy  tényfeltáró cikksorozat szerzői azt állítják, hogy a Janza pártjához köthető médiahálózat mögött két befolyásos és a magyar miniszterelnökhöz közelálló személy, Habony Árpád és Szalay-Bobrovniczky Kristóf áll. Igaz, Jansának a közmédiát még nem sikerült az uralma alá hajtani, s a jelek szerint, az ügyészség is végzi a feladatát.

Legfrissebb hírként azonban az Orbánhoz köthető tulajdonos, Vida József birtokában lévő TV2- tulajdonrészt szerzett a szlovén állami Planet TV-ben