ÁSZ elnöke: visszautasítom, hogy politikai megrendeléseket teljesítünk

HírKlikk 2019. augusztus 5. 08:26 2019. aug. 5. 08:26

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke épp egy éve mondta azt, hogy az anarchia és a botrány szavak jutnak eszébe az egészségügyi intézményekről. Szavait a Magyar Kórházszövetség visszautasította és egyeztetésre hívták.

Domokos László most interjút adott a Népszavának és az egy évvel ezelőtti kijelentésére utalva elmondta, folyamatos a párbeszéd az ÁSZ és a vizsgálandó intézmények között, a „szövetség meghívásának többször is eleget tettünk, az ÁSZ megfelelő szintű képviselettel vett részt konferenciáikon, megosztotta az ellenőrzésekkel kapcsolatos tapasztalatait, és kérdést is lehetett föltenni a jelenlévő vezető számára.”

A kórházszövetség egri kongresszusán fel is szólalt az ÁSZ egyik képviselője, előadására a közönség indulatosan reagált. Domokos erre azt mondta, „ha az a kérdés, ki a dühösebb, akkor mondhatom, hogy az ÁSZ is lehetne elég dühös, de nem ez a dolga. Ezen a feszültségen akkor tudunk továbblépni, ha az egészségügyi intézmények gazdálkodásának alapfeltételét, a szabályossági kérdéseket rendbe tesszük.”

Határozottan visszautasította, hogy az ÁSZ az ellenőrzésekkel politikai megrendeléseket teljesít, „arról sem a kormányzattal, sem az aktuális miniszterekkel nem egyeztetünk, hogy mit és hogyan kellene ellenőrizni.”

Elárulta, az elmúlt kilenc évben két olyan terület volt, amire a kormányzat határozottan felhívta a figyelmüket, az egyik a a roma ügy, a másik pedig az orvosi kamaráé volt. „Sok pozitív visszajelzést kapunk, és köszönik, hogy felhívjuk a figyelmüket a problémákra. Éppen a kórházszövetség elnöke hangsúlyozza nagyon sok fórumon, hogy ők is szükségesnek tartják az ellenőrzéseket.”

Forrás: Népszava