ÁSZ: szabályszerű volt a 2018-as költségvetés végrehajtása

HírKlikk 2019. október 24. 11:07 2019. okt. 24. 11:07

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapítása szerint a 2018-as központi költségvetés végrehajtása a jogszabályi előírások szerint történt, a hiány és az államadósság a kedvező makrogazdasági körülményeknek köszönhetően - beleértve a GDP jelentős mértékű bővülését - a törvényi követelményekkel összhangban alakult - mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a 2018-as zárszámadásról szóló törvényjavaslat általános vitájában csütörtökön az Országgyűlésben.

Kijelentette: a költségvetési intézményrendszer 2018-ban biztosította a közpénzekkel való gazdálkodás szabályszerűségét, a 2018-as zárszámadásról szóló előterjesztés megalapozott, az abban szerepeltetett adatok megbízhatóak.

Domokos László rámutatott: működik a fenntartható kifehérítés magyar modellje, hiszen az elmúlt években a kormányzat úgy csökkentette - elsősorban a foglalkoztatást és a munkát terhelő - adókat, hogy közben évről-évre nőnek, a tervezetthez képest túlteljesülnek az adóbevételek. Az úgynevezett áfarés - a kivetett és a valóban a költségvetésbe érkező általános forgalmi adó közti különbség - a 2013-as, mintegy 23 százalékról 2018-ra 9 százalékra csökkent az Európai Statisztikai Hivatal értékelése szerint, ami jobb, mint az európai uniós átlag.

"Ez az adat önmagában egyfajta világcsúcsot jelent", de az bizonyos, hogy az Európai Unió tagállamai között a legdinamikusabb fehérítést érte el Magyarország néhány év alatt - értékelt az ÁSZ-elnök.

Forrás: MTI