Atlétikai világbajnokság: vizes vébé újratöltve?

Nagy András 2018. december 7. 08:05 2018. dec. 7. 08:05

Már hivatalos: Budapest rendezi meg a 2023-as atlétikai világbajnokságot. A kormány szerint ez óriási siker, mások viszont csak egy óriási közpénztemetőt látnak benne. Hova futhat ki ez a történet? Muszbek Mihály sportközgazdászt kérdeztük.

- Vizes vébé újratöltve?

- Nagyon nehéz a kérdés, mert alig tudunk valamit a rendezvényről, azon kívül, hogy mi vagyunk a rendezők. Kezdve azzal, hogy más sportágak világeseményeivel szemben, itt meglehetősen szokatlan módon már a pályázati feltételek sem ismertek, így azt sem tudjuk, milyen infrastrukturális feltételeknek kellett megfelelni.

- De a látványterveket már látni.

- Azok általában arra valók, hogy megváltoztassák. Jelenleg egy koncepciós tervet ismerünk, amely szerint egy 40 ezres, kizárólag atlétikai funkciójú stadion épül Csepel északi csúcsán, amit a vébé után visszabontanak 15 ezresre. Nincs tapasztalati szám arra Magyarországon, hogy egy ilyen funkciójú létesítmény mibe kerülhet, de a futballstadionok egy ülőhelyre vetített bekerülési költségei irányadóak lehetnek. Ez alapján a közművesítetlen szigetcsúcson épülő atlétikai aréna 90 és 100 milliárd körüli összegben fog megállni.

- És ez még csak központi létesítmény. Talán nem véletlen, hogy versenytársak nélkül tudtunk nyerni?

- Azért az érdekes, hogy van egy esemény, amire rajtunk kívül senki nem jelentkezik. Nincs információm arról, hogy mások miért nem jelentkeztek, de azt ki lehet jelenteni, hogy a nagy világversenyek megrendezésére irányuló lelkesedés igencsak csökkenőben van. Lehet, hogy ez a világbajnokság egy állati zsíros falat, de ezt a zsírt rajtunk kívül mások ezek szerint nem fedezik föl.

- Van olyan kollégája, aki máris 500 ezer vendégéjszakáról beszél.

- Az az ember, aki ezt a számot kiejtette, valószínűleg nem látott még ekkora számot… A világesemények közönségének legfeljebb 10 százaléka szokott külföldről érkezni. Ha két hétig tart a rendezvény, és 40 ezer belépővel számolunk, akkor az 600 ezer látogatót és jó esetben 60 ezer vendégéjszakát fog jelenteni.

- Közelítsünk kicsit a hozadék oldalról. Mit nyerhet Magyarország a rendezéssel?

- Jelen pillanatban erre sem lehet konkrét választ adni, mert az sem nyilvános, hogy a nemzetközi atlétikai szövetség milyen marketingjogokat enged át a rendezőnek. Hogy központilag lesz értékesítve, vagy sem? A rendezőnek, vagyis nekünk kell fizetni a jogdíjakért mint a Forma1-ben, vagy éppen fordítva: a világszövetségtől pénzt kapunk a rendezésre? Ezek fontos, és válaszra váró kérdések.

Az biztos, hogy nagyon komoly állami befektetés nélkül nem fog menni a rendezés. Az is, hogy a világbajnokság megrendezésére elköltött közpénzek járulékos haszonnal járnak majd, nemzeti öntudat, sportoló gyerekek és így tovább. Ezzel nincs semmi baj, sőt. De azt a 15 ezres atlétikai stadiont például nagyon nehéz lesz életben tartani. Jelen pillanatban sem a szakma, sem a közvélemény nincs abban a helyzetben, hogy a 2023-as vébét akár pozitívan, akár negatívan megítélje.