Audi Hungária: 6 milliárd euró sorsa kérdéses 

HírKlikk 2020. augusztus 2. 12:44 2020. aug. 2. 12:44

Meglepő bejelentést tett a győri Audi, 6 milliárd euró sorsa vált kérdésessé – írja az Mfor a cégközlönyben megjelent adatok alapján. Ugyanis 6 milliárd euróval csökkenti az Audi Hungária Zrt. az alaptőkéjét, azt követően, hogy tavasszal óriási osztalékot fizetett az anyacégnek. A társaság az okot nem részletezi.

Az Audi Hungária Zrt. a cégközlönyben tette közzé, hogy – az egyedüli részvényes, az Audi AG  által 2020. május 27-én meghozott határozatával – a társaság valamivel több, mint 6 milliárd euró összegű alaptőkéjét a saját tőke más elemének növelése céljából 6 000 000 000 euróval leszállította. A tőkeleszállítást követően, a társaság alaptőkéje 201 ezer euró marad. 

A lépés nem kényszerből született, ugyanis az elmúlt években nyereséges volt a gazdálkodás s nem csökkent a saját tőke a jegyzett tőke alá. A társaság közleménye szerint, ráadásul a saját tőke más elemét növelik meg a 6 milliárd eurós összeggel. Ez vélhetőleg a tőketartalékokat fogja növelni. 

Az mfor.hu rámutat: megvan arra az elvi lehetőség, hogy ha nem használják fel a tőketartalékot, akkor az ott lévő összeget a tulajdonosok, illetve jelen esetben az egyetlen tulajdonos, az Audi AG kivegye. A törvény rendelkezik arról is, hogy ilyen lépések ne vezethessenek ahhoz, hogy a hitelezők elől így vonjanak el fedezetet.

A közlemény nem tér ki a tőkeleszállítás okára, ahogy a törvényi előírások is több opciót biztosítanak a társaságok számára, de reális opció, hogy az Audi anyacége újabb összegeket von ki a magyarországi vállalatából. Ez abból a szempontból nem lenne meglepetés, hogy idén tavasszal az Audi Hungária óriási összegű, 2 milliárd eurós osztalékot fizetett ki a tulajdonosának.

A pénzkivonás ellenére, nem feltételezhetjük, hogy az Audi ne tervezne hosszú távra – véli a portál, emlékeztetve arra, hogy Orbán Viktor június közepén a magyar gyárban tett látogatásakor azt mondta: az Audi nevű sikersztori folytatását várja, sőt, azt is kilátásba helyezte, ha a vállalatnak szüksége van rá, akkor a kabinet kész pénzügyi hátteret is biztosítani a győri Audi működéséhez.