Ausztriában elrendelték két radikálisnak tartott mecset bezárását

HírKlikk 2020. november 7. 09:36 2020. nov. 7. 09:36

Elrendelte két radikálisnak tartott mecset bezárását az osztrák kormány pénteken, pár nappal a négy halálos áldozatot követelő bécsi iszlamista terrortámadást követően.

Az APA osztrák hírügynökség értesülése szerint, Susanne Raab integrációs és Karl Nehammer belügyminiszter arról számolt be sajtótájékoztatóján, hogy a 20 éves támadó egy mecset és egy iszlám egyesület rendszeres látogatója volt. A szélsőséges nézeteket terjesztő vallási közösségek nagy mértékben hozzájárultak a merénylő radikalizációjához, ezért rendelték el azonnali hatállyal a bezárásukat – írja az Euronews.

Az ausztriai muzulmán hitközség (IGGÖ) megerősítette, hogy bezárnak egy, hozzájuk tartozó imahelyet, ahol „megsértették a vallás doktrínáit".

„A szabadság fontos érték az országunkban, amelyet meg kell védenünk a visszaélésektől, akkor is, ha azokat a mi sorainkból követik el" 

– mondta Ümit Vural, az IGGÖ elnöke.

Bécs belvárosában hétfőn este egy észak-macedóniai albán családból származó helyi férfi megölt négy embert és huszonhármat megsebesített. Az elkövetőt a rendőrök lelőtték, a helyszínen életét vesztette. A támadást az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára.

A bécsi terrortámadással összefüggésben, Németországban is nyomozás indult, vizsgálják az elkövetővel kapcsolatban álló személyek körét, illetve a támadó szimpatizánsainak esetleges szerepét.

Az Alsó-szászországi Osnabrückben lakóházaknál és üzleteknél is razziázott a német rendőrség a nyomozás részeként. A házkutatásokat a GSG9 terrorelhárító csoport részvételével végezték a szövetségi erők. Kassel és Pinneberg térségében is zajlottak rendőri műveletek.

Ausztriában péntekig a rendőrség tizenhat embert vett őrizetbe a merénylettel összefüggésben, azonban közülük hatot azóta szabadon bocsátottak – tájékoztatott az ügyészség pénteken.

Forrás: Euronews