Autógyárak is összefüggésbe hozhatók az esőerdők pusztításával

HírKlikk 2021. április 18. 07:55 2021. ápr. 18. 07:55

A BMW, a Daimler, a Peugeot-t, Citroënt és Opelt gyártó PSA-csoport, a Renault és a Volkswagen is kapcsolatba hozható az erdőirtásokkal a Regnskog norvég civil szervezet tanulmánya szerint.

Brazília a világ legnagyobb marhabőr-exportőre, az autóipar bőrigényének 30 százaléka ebből az országból származik. Ahhoz, hogy ekkora mennyiséget legyen képes előállítani, óriási földterületre van szükségük, amit sok esetben illegális erdőirtásokkal teremtenek meg – írja az Euronews.

A brazil űrkutatási intézet adatai szerint az irtás üteme gyorsul: tavaly az amazóniai esőerdő 11 088 négyzetkilométerrel lett kisebb, ami rekord az elmúlt évtizedet tekintve. A legfontosabb ok továbbra is a szarvasmarha-tenyésztés. Az erdőirtás több mint 90 százaléka illegális, az így rendelkezésre álló területek döntő többségét legeltetésre használják az Imazon brazil civilszervezet szerint.

A tanulmány szerint a vásárlók nem lehetnek biztosak abban, hogy a nagy brazil beszállítók anyagai nem a kivágott erők helyén létesített legelőkről származnak. A tanulmány üzenete épp az, hogy az erdőirtás az ellátási lánc egyik láncszeme.

A Brazíliából exportált bőr nagyrészt az Amazonas-medence cserzőüzemeiből származik, ahol a régióban nevelt és levágott szarvasmarhák bőrét dolgozzák fel.

Az alapanyag többnyire Olaszországon keresztül jut el az európai autógyártókhoz. Csehország és Németország nagy szeletet, 22 illetve 13 százalékot hasít ki a globális piacból, az itt készült üléseket szállítják tovább az autógyárakba.

Forrás: Euronews