Afganisztánban elesett bajtársaikra emlékeztek a tatai katonák

HírKlikk 2020. augusztus 27. 04:00 2020. aug. 27. 04:00

Kereken tíz éve, hogy egy afganisztáni támadásban elvesztették két bajtársukat a tatai katonák. Emiatt augusztus 24-én, a Klapka György Laktanyában, a hozzátartozók körében, megemlékezést tartottak.

A támadás tizedik évfordulója alkalmából csendes megemlékezés keretében, a Hősök Emlékhelyének megkoszorúzásával idézték fel a hozzátartozókkal az elhunyt bajtársaik emlékét – írja a kemma.hu.

A Baghlan tartományért felelős Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport 8. váltása (MH PRT-8) 2010. augusztus 23-án a hajnali órákban egy konvojt indított útnak a Pol-i-Khumriban található Camp Pannoniából a Mazar-i-Sharifi repülőtérre, hogy a féléves békefenntartó missziójukat befejező katonákat hazaszállítsák.

A tábor elhagyása után negyed órával, a konvoj mellett egy házi készítésű robbanóeszköz robbant fel, majd egy helyi ellenállókból álló fegyveres csoport több irányból tűz alá vette a járműveket. Az oszlop negyedik járművét RPG gránáttal eltalálták. A konvoj elszakadt az ellenségtől, de a negyedik jármű utasai mindannyian megsérültek, közülük Pappné Ábrahám Judit törzsőrmester és Kolozsvári György zászlós – mindketten a tatai dandár 1. Lövészzászlóalj katonái – sérülései végzetesnek bizonyultak.

Böjti István százados, az MH PRT-8 kontingens gyorsreagálású (QRF) szakaszának parancsnoka megható beszédét így zárta: bajtársaink elhagyták ezt a világot, nekünk pedig a gyász és az emlékezés maradt osztályrészül, és a feladat, hogy haladjunk tovább az úton, amin ők is haladtak, és szolgálatunkkal megpróbáljunk méltók lenni emlékükhöz. Zászlós Úr, Törzsőrmester Asszony, nyugodjatok békében!

Forrás: kemma.hu