Az Alkotmánybírósághoz és a versenyhivatalhoz fordul az MSZP a szabadstrandok és a természetes vizek védelmében

HírKlikk 2021. július 1. 12:29 2021. júl. 1. 12:29

Az Alkotmánybírósághoz és a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordul az MSZP a szabadstrandok és a természetes vizek védelmében, mert „véget kell vetni” az emberek és a természet ott zajló megkárosításának – mondta Molnár Zsolt, a szocialisták pártigazgatója az ATV Egyenes beszéd című műsorában szerdán.

A természetes vizek védelme a jövő nemzedékek érdeke; ez minden magyar állampolgár és az állam feladata. „Ezt mindenki teszi, kivéve a mai hatalom” – mondta.

A szocialisták azt akarják elérni, hogy mindenki ingyen fürödhessen a Balatonban és a köztulajdonban álló természetes vizekben, ne károsítsák az embereket a part menti területek áron aluli eladásával, és ne lehessen a jövő nemzedéke elől felélni a természeti erőforrásokat: a szabad vizeket, nádasokat és természetes partokat – mondta.

Az Alkotmánybíróságtól a 2018-as Balaton-törvény utólagos normakontrollját kérik, mivel az megengedi, hogy a Balatont védő törvényi szabályozást kormányrendelettel vagy miniszteri rendelettel „településrendezési különleges érdekből” felülírják.

„Elképesztő, ami (...) zajlik. (...) A kiskapuk (...) nagyobbak, mint a nagykapu” – mutatott rá Molnár.

A Gazdasági Versenyhivataltól a „visszaélésszerű ármegállapítás” eltörlését kérik és eljárás megindítását, ha egy part menti településen csak fizetős strand van.

„Aránytalan egy több mint 1000 forintos jegy azért a tényért, hogy valaki a törülközőjével bemenjen egy strandra” – mondta, kiemelve: önmagában az képtelenség, hogy azért fizessenek az emberek, hogy bemehessenek a Balatonba, ami köztulajdon, „a nemzet kincse”.

„Ez olyan, mintha a Mátrában vagy a Bükkben ki lenne téve egy kerítés, és azt mondanák, hogy 1000 forintét lehet sétálni – szemléltette. Arra az érvre, hogy vannak még szabadstrandok, úgy folytatta: „vagy esetleg azt mondanák, hogy a Mátrában és a Bükkben csak ezerért, de a Vértesben ingyen is”.

A családok terheiről beszélve, „abszurdnak” nevezte, hogy miután egy család kifizette az üzemanyagköltséget, a parkolást és a belépőt, még 1500 forintot fizet egyetlen lángosért, ami a magyar átlagkeresetekhez képest igen drága.

Az ingyenes strandolásért a természetes vizek partján az önkormányzatok a fenntartásukban lévő strandok után állami kompenzációt kell kapjanak, az utolsó öt év átlagát számolva. „Tehát nem bolondultunk meg, nem gondoljuk azt, hogy a Palatinus strandra vagy az Aquapolisba ingyen lehessen bemenni”; a természetes vizekről van szó – szögezte le.

A szocialisták kiszámolták: ez a kompenzáció éves szinten 8-10 milliárd forintba kerülne, ami „egy stadionnak vagy egy kézilabdacsarnoknak a töredéke, vagy egy nemzeti konzultáció díja” – mondta a pártigazgató.

Kifogásolta, hogy „a Covid-járvány hősei”, az egészségügyi és szociális dolgozók nem kapják meg azt a jogot, hogy idén, ha eljutnak a Balatonhoz vagy a Velencei-tóhoz, díjmentesen mehessenek be a strandra. Ez „talán százmilliós tétel lenne” a költségvetésben, „egy nemzeti konzultáció töredéke. Ezt se képes megtenni a magyar kormány.”

Elmondta: a szabadstrandok és a természetes vizek védelme érdekében indított népszavazási kezdeményezésüket leszavazták, a Kúriánál pedig „nem születik döntés” a jogorvoslattal kapcsolatban. A kormánypártok „nagyon fontos, elvszerű döntése” a parlamentben pedig az volt, hogy még tárgysorozatba sem vették az MSZP törvényjavaslatát, így vitatkozni sem lehetett róla.

„Ebből látjuk, hogy mennyire fontos a mai (...) hatalomnak a családok és a természetes vizek ügye” – jegyezte meg.

„Nem fogjuk abbahagyni ezt a küzdelmet, addig megyünk, az utolsó töltényig, az utolsó falig el fogunk menni (...), ’földön, vízen, levegőben’. Már azért is, mert (...) ez nemcsak a Balatonról szól, ez a családokról is szól” – jelentette ki Molnár Zsolt.