Az állam nem akarja biztosítani a szavazóköri biztosok ellátását

HírKlikk 2019. május 24. 13:48 2019. máj. 24. 13:48

Annak ellenére nem akarja megfelelő módon biztosítani az állam a pártok által delegált szavazóköri biztosok napközbeni ellátását, hogy erre kormányzati rendelet is kötelezi az intézményeket – jelentette be Ujhelyi István. Az MSZP EP-képviselője elmondta: írásbeli kérdéssel fordult Pálffy Ilonához, a Nemzeti Választási Iroda elnökéhez, aki némi késedelem után válaszában elismerte, hogy pénzügyi normatív támogatást kell biztosítani a választott és a megbízott, vagyis a pártok által delegált biztosok ellátására is a választás idejére.

„Több jegyzővel is egyeztettünk az elmúlt napokban, akik megerősítették, hogy nem kapnak elégséges forrást ahhoz, hogy a napközi étkezést és vizet biztosítani tudják a szavazókörökben dolgozóknak. Felszólítom a kormányt és az NVI vezetését, hogy ne sunnyogjon és haladéktalanul biztosítsa a pártdelegáltak napközi ellátásához szükséges forrásokat!” – mondta Ujhelyi István.

Az MSZP politikusa hozzátette: sok ezer civil biztosítja majd vasárnap a választás tisztaságát, ők önként vállalták, hogy fél hattól este kilencig-tízig megfeszített munkában őrködnek és ellenőrzik a jegyzőkönyveket is.

Ujhelyi szerint sokan komoly kockázatot vállaltak azzal, hogy ellenzéki pártok színeiben felügyelik a választás lebonyolítását, ezért minimális elvárás, hogy ugyanazt az ellátást megkapják, mint az államilag delegált dolgozók.

„Az MSZP eddig is igyekezett megoldani, hogy saját szavazóköri biztosai hozzájussanak a megfelelő ellátáshoz, ebben polgármestereink és helyi szervezeteink is élen jártak. Tudjuk, hogy a Fidesz nem egy esetben komoly pénzeket is fizet saját delegáltjainak” – tette hozzá a szocialista politikus, hangsúlyozva: az MSZP büszke arra, hogy messze a legtöbb biztost (egészen pontosan 5141-et) a szocialisták delegálják a választókörökbe. „Ott leszünk és rácsapunk a hatalom kezére, ha csalni akar!” – szögezte le Ujhelyi István.

Az MSZP politikusa bejelentette azt is, hogy „vörös vonal” néven információs ügyeletet biztosítanak a választás napján. Jogászokból és választási szakértőkből álló csapat várja majd a hívásokat a párt központjában bármilyen választási vagy egyéb visszaéléssel kapcsolatban. „A választás teljes ideje alatt üzemeltetni fogjuk ezt a telefonos ügyfélszolgálatot, a választópolgárok itt tehetnek majd bejelentést arról, ha visszásságot tapasztalnak, de ugyanitt jelezhetik majd a delegáltak is, ha az előírások ellenére nem kapnak megfelelő ellátást” – tette világossá az MSZP politikusa.

Forrás: Hírklikk