Az állami média hallgat, a Fidesz már támad

HírKlikk 2021. október 18. 18:45 2021. okt. 18. 18:45

Konzervatív és vallásos jelölt száll szembe Orbán Viktorral jövő tavasszal. Éppen a háttere miatt Márki-Zay Péter azt mondja, hogy nehéz lesz őt támadnia olyasvalakinek, mint Orbán Viktor, aki azt állítja, hogy ő a keresztény-jobboldali Európa legrátermettebb védelmezője – olvasható a Le Monde cikkében.

Márki-Zay Péternek minden különösebb anyagi eszköz nélkül, egy mozgalom élén sikerült megnyernie az előválasztást. Ugyanazt a módszert alkalmazta, mint amikor megszerezte a győzelmet Hódmezővásárhelyen, Orbán korábbi kabinetfőnökének hitbizományában. Az Európa-barát, korrupcióellenes új jobboldal őstípusának számít, aki beszél angolul és franciául. Véget kíván vetni a nemzeti-populista sodródásnak, miközben megőrzi konzervatív álláspontját olyan kérdésekben, mint a bevándorlás. A hat párt programjával összhangban, ugyanakkor elsősorban azt ígéri, hogy visszaállítja az Orbán által lerombolt jogállamot, vizsgálatot indít a jelenlegi hatalom kegyeltjeinek meggazdagodása ügyében, továbbá ismét európai pályára állítja az országot. Pártolja az euró bevezetését, és azt, hogy a magyarok csatlakozzanak az Európai Ügyészséghez. Társadalmi témákban ugyan visszafogottan nyilvánul meg, de azt mondja, határozottan szembe akar szállni Orbánnal, akitől egyébként átvett egy s mást, amikor időként messianisztikus, illetve túlzó nyilatkozatokat tesz. Ám ezzel együtt sikerült rávennie a baloldali szavazók egy részét is, hogy melléálljanak, mondván, hogy neki vannak a legjobb esélyei a miniszterelnök legyűrésére.

A Le Monde idézi Karácsony Gergelyt, aki szerint a mai Magyarországon nincs többsége egy baloldali politikának. Márki-Zay ugyanakkor az este azt üzente a baloldalnak, hogy ha ő kerekedik felül tavasszal, akkor tiszteletben tartja az állam és az egyház szétválasztását, pártfogolja a zsidókat, a romákat és a melegeket. A jelentés megjegyzi, hogy az állami kézben lévő média nagyrészt figyelmen kívül hagyta az egész előválasztást. A Fidesz viszont azonnal megindította a hadjáratot, mondván, hogy a győztes a régi baloldali politika jelöltje, aki azért áll ki, hogy Brüsszel beleüsse az orrát a magyar belügyekbe, így természetesen a bevándorlásba is.

Forrás: Hírklikk