Az amerikai álom többet ér, mint az amerikai állam

Puzsér Róbert 2020. június 15. 07:10 2020. jún. 15. 07:10

Amerika minden jel szerint újra műsorra tűzi tizenkilencedik században zajlott polgárháborúját, az elit pedig kapva kap az alkalmon, hogy ötszázmilliárd dollárnyi közpénzt magánzsebekbe vezessen át.

A kulturális baloldal önfeledten rongálja, és dönti le a köztéri emlékműveket az Egyesült Államokban – a kellően érzékenyített tömeg már kifejezetten a rabszolgatartás ellen harcoló, régies ruházatú, fehér férfiak szobrait is megtámadja. Kár csodálkozni ezen, rég köztudott, hogy a forradalmak így zajlanak, Sztálin elvtárs is megmondta, hogy ahol gyalulnak, ott hullik a forgács – e történésekkel párhuzamosan pedig nagy erőkkel zajlik a fosztogatás.

Nem a Nike-cipős suhancokra gondolok, akik betörik az üzletek kirakatait, és egy-egy Apple Store kirámolásával frissítik fel eszközparkjukat, hanem az igazán nagypályás gengszterekre: Donald Trumpra, a politikai elitre és a Wall Street döntéshozóira, akik az elmúlt hetekben ötszázmilliárd dollárt pumpáltak bele az amerikai vállalati szektorba. Hogy mely cégeknek? Ez nem tartozik a nyilvánosságra. Mindenesetre akkora szükség volt erre a mentőcsomagra, hogy a segélyezett vállalatok az ötszázmilliárdból mára mindössze huszonkétmilliárdot költöttek el.

Megnyugtató látni, hogy az amerikai szociális rendszer, amely bár nem segít a szegényeken, az állástalanokon, a munkásokon és a pályakezdőkön, milyen kiválóan működik, ha multinacionális nagyvállalatok kerülnek bajba. Az amerikai kormány egyetlen részvénytársaságot sem hagy az út szélén. Ez épp ugyanaz a politika, mellyel Orbán Viktor érvényesíti a neoliberalizmust Magyarországon – legfeljebb annyi a különbség, hogy míg ennek itt áporodott, feudális bukéja van, addig az ott friss kokainban érlelt, vegytiszta kaszinókapitalizmus.

Igazán vérforraló történet a világ legnagyobb autókölcsönző cégének esete: a Herz pár héttel ezelőtt fizetésképtelenné vált, és csődvédelmet kért – ezen a napon egy részvényük még majdnem három dollárt ért. A csőd hírére a cég részvényeinek árfolyama egy dollár alá zuhant. Hat nappal később a Herz-részvények árfolyama már meghaladta az öt dollárt – tehát a vállalat a csőd előtti helyzethez képest egyetlen hét alatt nagyjából hetven százalékkal növelte az értékét, miközben épp amerikaiak milliói veszítik el az állásukat, és az ország lángokban áll. Íme a művelet, mellyel a gengszterek a rabolt pénzt a tőzsdén tisztára mossák.

Attól tartok, hogy a 2008-as hitelválság eltörpül majd ahhoz a krízishez képest, amely akkor vár az emberiségre, amikor ez a lufi kidurran. Ez a lufi ugyanis minden jel szerint hatalmas lesz, hisz az amerikai és a nemzetközi közvélemény most kizárólag az utcán zajló eseményekkel foglalkozik, és a rasszizmusról beszél – a kaszinó főnökei azonban jól tudják, hogy a pénznek nemcsak szaga, de bőrszíne sincs.