Az amerikai kormány adóemelést akar Magyarországon

HírKlikk 2021. április 11. 11:50 2021. ápr. 11. 11:50

Az amerikai kormány komolyabban szeretné megadóztatni a nagyvállalatait, és megakadályozni, hogy külföldi adóparadicsomokba – például Magyarországra! – menekítsék a pénzüket. Ezért az amerikai pénzügyminiszter bedobta a globális minimumadó ötletét.

A demokraták először átvitték a kongresszuson az óriási, 1900 milliárd dolláros koronavírus segélyprogramjukat, most pedig a még nagyobb, 2000 milliárd dolláros infrastruktúra-fejlesztési program van napirenden. 

Ennek a részbeni fedezete lenne, hogy be kell szedni a világ legnagyobb vállalataitól az adót, amit eddig adóparadicsomokban dugdostak – írja a 444

Janet Yellen pénzügyminiszter ennél is továbbment, a hét elején azt jelentette be, hogy az amerikai kormány támogatná egy globális társasági adóminimum bevezetését, vagyis, hogy egy bizonyos szintnél egyik országban se lehessen alacsonyabb a vállalatok adóterhe. 

A világ legnagyobb cégei, amelyek közül a legtöbb amerikai székhelyű, olyan kevés adót fizetnek, amilyen keveset csak legálisan lehet, vagy amennyit ilyen-olyan féllegális vagy nehezen büntethető trükkökkel el tudnak ügyeskedni. Az „adóoptimalizálásban” fontos szerepük van az adóparadicsomoknak, például Magyarországnak. 

Az 500 legnagyobb amerikai vállalat közül több mint 50 az elmúlt három évben egy cent adót sem fizetett az Egyesült Államokban . 

A vállalati érdekeket a szabadpiac nevében még a demokratáknál is boldogabban kiszolgáló Republikánus Párt is problémásnak találta azt, hogy az amerikai vállalatok nem adóznak Amerikában. Ezért Trump bevezetett egyfajta globális minimum adót, amit az amerikai cégeknek a tengerentúlon megkeresett profitjuk után kell fizetniük. Trumpnál ez a minimum adó 10,5 százalék volt, Biden ezt megduplázná, vagyis 21 százalékra emelné.

Bár ezt a 21 százalékos, külföldön megkeresett pénz után fizetendő adót is hívják globális minimumadónak, Biden pénzügyminisztere egy másik globális minimumadóról beszélt. Janet Yellen, aki 2014 és 2018 között a jegybank szerepét betöltő FED vezetője volt, első pénzügyminiszterként tartott beszédében arra tett javaslatot, hogy a világ minden országának meg kellene állapodnia, hogy egy bizonyos szintnél nem viszi lejjebb a társasági adókulcsát.

Forrás: 444.hu