Az amerikai nagykövet szerint a CEU-nak Budapesten van a helye!

HírKlikk 2020. július 17. 22:28 2020. júl. 17. 22:28

Négy hónapnyi kényszerű távollét után, visszatért Budapestre az amerikai nagykövet. David B. Cornstein ATV-nek adott interjúban beszélt a vírusjárvány amerikai következményeiről, az idei elnökválasztásról. De megfogalmazta kritikus véleményét a magyar felhatalmazási törvényről, illetve a CEU ügyéről is.

A nagykövet elmondta, nem tartja valószínűnek, hogy csúsznának a novemberre tervezett választások. Cornstein azt reméli, hogy mielőbb megtalálják a védőoltást. Úgy látja, hogy a járvány után, újra magára talál majd a világgazdaság. Az amerikai-magyar gazdasági kapcsolatról megjegyezte, hogy bár a számok biztatóak, de nagykövetként jobb együttműködést is el tudna képzelni.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete a rendeleti kormányzásról is beszélt. Szerinte vannak bizonyos dolgok, amelyeket ő személy szerint vagy a kormánya másképp tenne, mint a magyar. Úgy látja, hogy az Obama-kormány alatt ezeket a kritikákat nagyon nyilvánosan tették. Ezzel szemben, ő azt az utat választotta, hogy ha lát valamit, ami nem tetszik neki, akkor azt személyesen beszéli meg a kormánnyal.

Ennek ellenére, Cornstein nyilatkozott a magyar felhatalmazási törvény megítéléséről. Mint kifejtette: amikor elfogadták a vészhelyzetről szóló törvényt, akkor úgy érezte, hogy maga a törvény nagyon jogos. A törvénnyel kapcsolatban az volt a legfőbb kritikája, hogy nem volt benne dátum. „A nagykövet szerint, erre szükség lett volna. Lehetett volna egy hónap, három vagy hat hónap, de kellett volna egy időtartamot mondaniuk. Gyakorlatilag mindenkit felhívtam a kormányban, hogy elmondjam nekik az aggályaimat. És ebben veszítettem. Nem tettek dátumot a törvénybe – emlékezett vissza a nagykövet. Cornstein szerint, az, hogy elmondja az álláspontját, nem tesz tönkre egy kapcsolatot, ami Magyarország és az Egyesült Államok között – véleménye szerint – a lehető legjobb.

Az amerikai nagykövet elmondta azt is, hogy nemcsak a kormány, hanem az ellenzék tagjaival is igyekszik mindenkivel konzultálni, mert minden oldalt meg akar hallgatni fontos kérdésekben. Volt egy nagyon jónak minősített találkozója az új budapesti főpolgármesterrel is.

A CEU-val kapcsolatban Cornstein megjegyezte, hogy ma is ugyanazt érzi, mint egy vagy másfél évvel ezelőtt. Úgy gondolja, hogy a Közép Európai Egyetemnek Budapesten van a helye. És tényleg zavarta, hogy a képzésük egy részét átköltöztetik Bécsbe. Ha van bármi, amit megtehetne azért, hogy a CEU visszajöjjön Budapestre, akkor kifejezetten örömmel tenné meg.