Az amerikai populisták új jelszóra leltek Tucker Carlson magyarországi látogatása után

HírKlikk 2021. augusztus 10. 17:25 2021. aug. 10. 17:25

Tucker Carlson magyarországi kalandja után az amerikai jobboldali populisták új jelszava: „Amerikát vesd meg mindenekelőtt!” Szerintük ugyanis az ország rettenetes állapotban van – írja előfizetőinek szánt írásában a The Washington Post. 

Amerika szerintük egy olyan hely, ahol fertőzött határsértők támadnak meg oltásellenes embereket, s ahol republikánus választási tisztségviselők, fekete polgármesterek és kínai hackerek összeesküdtek és meghamisították a legutóbbi választást. Mi több: pedofil szocialisták „mély államot”’ hoznak létre, hogy megfosszák a nemzetet a magánkézben lévő fegyverektől és a Bibliától. Mindezek fényében, jót tesz egy kis kiruccanás egy tekintélyelvű államba. Csak éppen a választék elég szűkös: a török és az egyiptomi elnök muzulmán. Le Pen és Farage nem úgy teljesít, ahogy kéne. Lukasenka ezzel szemben túlságosan is hatékony. 

Így marad Magyarország, amely pont annyira lépett vissza a demokrácia területén, hogy kellő nyomást gyakoroljon az ellenfelekre. Orbán a rendszerét diadalmasan „illiberális demokráciának” nevezi, ám a Freedom House szerint csúszik bele a tekintélyuralomba. Mások számára ez zavaró demokratikus kisiklás lehet, a republikánus honatyáknak viszont politikai program. A miniszterelnök által hirdetett etnikai és kulturális tisztaság elmélete nem új Közép-Európában – hívja fel a figyelmet az írás, amely szerint azonban izgató lehet jobboldali populisták számára, hogy van, ahol ki is mondják, mégpedig jelenidőben. 

De hát sok konzervatív véleményformáló szerint a liberálisok részéről Amerikában már nagyobb a diszkrimináció, mint amekkorára a magyar ellenzékiek panaszkodnak. A jobboldaliakat zaklatják a véleményükért, főleg a faj, a nemiség és a gender ügyében. 

Kérdés persze, hogy ha a jobboldal az agresszív politikai korrektségre hivatkozva aggódik, akkor tényleg Orbán Viktor mögé kell-e beállnia? A tekintélyelvűségről kell nyitott szemmel álmodnia? – veti fel a The Washington Post, hozzátéve: hiszen közreműködik abban, hogy a konzervativizmus leváljon a liberális demokráciáról. 

Nem kell kidobni az amerikai elveket, csak azért, hogy nagyobb sebességgel robogjanak reakciós célok felé. Olyan lecke ez, amit nem lehet megtanulni az orbáni paradicsomban. Az elkötelezett politikai zarándokok persze zömmel hazatérnek Magyarországról. És micsoda kiábrándulás vár rájuk: egy sokszínű országban szállnak le, ahol igen sokrétűek a hagyományok. De legalább a „Tegyük újra naggyá Amerikát”-világnak lett egy könnyen összefoglalható külpolitikája: „Amerikát vesd meg mindenekelőtt!” – írta a lap.