Az amerikaiak tévedésből megöltek tíz afgán civilt

HírKlikk 2021. szeptember 12. 13:20 2021. szept. 12. 13:20

Egy drónról indított rakétával az amerikai hadsereg úgy ölt meg tíz embert, köztük gyerekeket Kabulban, hogy azt hitték, egy terroristára lőnek.

Különleges drónfelvételek birtokába jutott a New York Times. Ezek alapján szakértők és helyiek azt állítják, hogy súlyos tévedés volt a támadás, még az amerikai hadsereg kivonulása előtt két nappal – írja a 444.

Nem tudták, ki a sofőr, de arra jutottak, hogy az ISIS a kocsiba rejtett bombával terrortámadásra készül a kabuli reptér ellen. A videók elemzését követően, a lap viszont állítja, hogy a sofőr régóta egy amerikai segélyszervezet helyi csoportjának dolgozott, a kollégáit szállította, és a kocsiban nem robbanóanyag volt, hanem vizesballonok. Amerikai katonai források szerint a lakóövezetben végrehajtott csapásnak három civil áldozata volt. A Times szerint azonban tíz, köztük hét gyerek.

A sofőrt, Zemad Ahmadit a főnöke kérte meg reggel, hogy hozza el a laptopját. Az amerikai MQ-9 Reaper drón egész nap rajta maradt Ahmadi kocsiján, és a hadsereg szerint lehallgatták, ahogy az ISIS búvóhelyéről utasítják a sofőrt. A kocsi utasai viszont utóbb azt mondták, hogy egy teljesen átlagos munkanap volt. Megérkeztek a segélyszervezet irodájába, majd egy, már a tálibokhoz tartozó rendőr örsön próbáltak engedélyt szerezni, hogy ételt oszthassanak egy parkban.

Kora délután visszatértek az irodába, ahol egy tömlőből vízzel töltöttek meg pár műanyag ballont, amiket beraktak a csomagtartóba (Ahmadi az irodából vitt haza vizet, mert a vezetékes vízellátás a hatalomátvétel idején leállt). A Times katonai forrásai szerint ők viszont potenciális robbanóanyagként azonosították a rakományt.

Ahmadi a reptérhez közeli otthona felé indult, de előtte még kitette a kollégáit. Ekkor a megfigyelők már a reptéren állomásozó amerikai katonákra közvetlen veszélyt jelentő célpontként tekintettek rá. Amikor Ahmadi beállt az udvarára, a bevetési egység parancsnoka utasítást adott a drón Hellfire rakétájának kilövésére. A drón operátora a kilövés előtt csak egy, a sofőrt üdvözlő férfit látott, rokonok szerint azonban amikor Ahmadi behajtott, a gyerekei és a fivére gyerekei is kiszaladtak hozzá, és beültek a kocsiba, hogy együtt tolassanak be a kocsi helyére. Ahmadi rokonai szerint a férfi és három fia mellett az unokatestvére, a fivére három kisfia, és két hároméves kislány is az áldozatok között volt.

Ahmadi maga is menedékkérelmet adott be az amerikaiakhoz (ahogy a szintén áldozatul eső unokatestvére is, aki az amerikai hadseregnek dolgozott). A hozzátartozók már csak ezért is érthetetlennek tartják, miért gondolhatta bárki, hogy terrortámadást tervezett.

Forrás: 444.hu