Az árválság mellett különösen jól látszik, hogy az emberek támogatják az ellenzék szociálisan érzékeny programját

HírKlikk 2021. október 28. 16:55 2021. okt. 28. 16:55

Az ellenzék szerint a csökkentett jövedéki adó harmadának helyben hagyása, az áfa-csökkentés, és az adómentes minimálbér jelentik a mielőbbi megoldást.

Az embereket segítő adópolitikai javaslatokhoz megvan a leendő nemzeti egységkormányban a politikai akarat – erről beszélt Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója csütörtök reggel az ATV Start című műsorában.

Elmondta, a nyilvánvaló világpiaci mozgás mellett, az alapvető kérdés a jövedéki adó és annak mértéke, ezért követelik annak csökkentését. „Ilyen üzemanyagár nem tartható, nemcsak az autósok miatt, hanem olyan hatása van a gazdaságra, az élelmiszeripari termékek árára, a mindennapi életre, ami ellehetetleníti a családok jelentős részének napi életvitelét” – nyomatékosította Molnár.

„Azt is követeljük, hogy a települési önkormányzatok kapjanak vissza a jövedéki adóból egy jelentős részt – mi azt kérjük, hogy az egyharmadát –, hiszen a települési önkormányzatok felelősek nagyon sok olyan kérdésért – a közutak egy részéért, a parkokért, a bicikliút-fejlesztésért – amivel jobbá és szebbé lehet tenni a helyi lakosok életét. Az egyharmad mindenféleképpen járna a települési önkormányzatoknak, tehát fontos, hogy visszaáramoljon oda, ahol a lakossági felhasználás miatt erre nagy szükség van” – szögezte le.

A szocialista pártigazgató nevetséges, kínos mellébeszélésnek nevezte, hogy a jelenlegi elszabadult árak miatt a fideszes kormány húsz évvel korábbi állapotokra és a Medgyessy-kormányra mutogat, miközben ők a felelősök. Bejelentette, az MSZP javasolja, hogy csökkentsék a jövedéki adót, amin a kormány állításaival szemben, igenis lehet változtatni.

„Megértjük, természetesen, hogyha jobbat nem tudnak mondani, akkor mindenért a baloldal, Gyurcsány meg a korábbi kormányok a hibásak, csak ezt nem fogják elhinni az emberek. Ők azzal szembesülnek, hogy irreális árért kell tankolni és a környező országokkal összevetve is nagyon magas ez az üzemanyagár” – emelte ki.

A benzinárra reflektálva, Molnár szarkasztikusan megjegyezte, „Karácsony Gergelynek igaza lett: át kell térni a kerékpáros közlekedésre, át kell térni az elektromos közlekedésre”.

Felidézve a rendszerváltás utáni úgynevezett taxisblokádot és következményeit, elmondta, nem lenne meglepő, ha kitörne egy hasonló elégedetlenségi hullám, és ez nagy valószínűséggel hozzá fog járulni ahhoz, hogy tavasszal a mostani demokratikus ellenzéki szövetségre, a kormányváltásra szavaznak.

Molnár kiemelte, a megoldásban kulcsszerepe van a települési önkormányzati jogkörök visszaállításának, szerepük megerősítésének is. Reagálva arra, hogy az önkormányzatoknál egyébként vannak időnként frakcióváltások – mint például most, Zuglóban, két MSZP-s önkormányzati képviselő igazolt át a Demokratikus Koalícióhoz – elmondta, olyan helyeken, ahol még működik a demokrácia, és a változó világnak megfelelően finomodik az emberek értékválasztása, ez természetes.

„,A tegnapi napon azzal szembesültem, hogy öt huszonéves fiatal lépett be az MSZP-be, kérte az MSZP-be való felvételét, ami rettentő jó hír. (…) A Magyar Szocialista Pártba szerencsére többen lépnek be, mint amennyien ki: nagyszerű új emberek csatlakoztak hozzánk, akik megnyerték az előválasztást, mint például Vajda Zoltán vagy Nemes Andrea (…)” – emlékeztetett.

Végezetül – értékelve Závecz legújabb közvélemény-kutatását, amely szerint négy százalékkal nőtt az ellenzék előnye a teljes népesség körében –, leszögezte, nagyon jó, hogy a kutatás szerint is az ellenzéknek van előnye, de nem szabad hátradőlni. „Ez akkor válik valóssá, ha a választás napján is így lesz (…). Óvatosan kell ezeket az adatokat kezelni, (…) de nagyszerű esélyekkel vágunk neki Márki-Zay Péter vezetésével az országgyűlési választásoknak” – jelentette ki.

Forrás: Hírklikk