Az ásotthalmi vakondok

Lovász Péter 2019. november 29. 10:35 2019. nov. 29. 10:35

A honi közvélemény csütörtökön kapta a megrázó hírt: Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón bejelentette, két alagutat is találtak a déli határszakaszon: az egyik Ásotthalom közelében 34 méter hosszú és hat méter mély, a másik 21 méteres Bács-Kiskun megyében. A határőrök mindkettőt lezárták.

Kérem szépen! Nem kapok levegőt a döbbenettől. Ásotthalom környékén és egy ugrásra onnan, a szomszéd megyében méretes vakondok szegődtek az illegális migránsok szolgálatába, és elképesztő ügyességgel, suttyomban, igen méretes alagutakat fúrtak – feltehetően a nagy műgonddal és még nagyobb közköltséggel megépített kerítés alatt. Más módot az alagutak létrejöttére nem tudok elképzelni. Ugyanis derék rendőreink rendszeresen járőröznek a kerítés teljes vonalán, éjjel-nappal fürkészik az illegális, kerítésszaggató bevándorlókat, akik – amint a kormányinfón ezt is megtudtuk – az idén is ezrével kísérelték meg titokban átlépni jól védett határainkat. Ám figyelmes rendőreink éberségét nem játszhatták ki, természetesen fennakadtak a szűrőrendszeren.

Akkor ugyan magyarázza meg Ásotthalom község, s Bács-Kiskun megye déli falvainak rettegő népe előtt valaki illetékes: hogy‘ az ördögbe történhetett meg, hogy a szoros határőrizet mellett, valakik képesek voltak terjedelmes alagutakat fúrni, s azokat működtetni – ki tudja, mikor, hogyan, mivel, meddig? És hányan bújtak át hazánkba illegális bevándorlók törvényszegő módon? A tetteseket elcsípték, vagy azok éppen most pökik a tenyerüket, hogy valamely másik, kevés figyelmet élvező határszakaszon teljesítsék a gonosz embercsempészek megbízását, s új alagutat fúrjanak csákánnyal és lapátokkal, netán metróalagút-építő kézi fúrópajzzsal?

Az egész história olyan elképesztő és érthetetlen, már-már azt írom: hihetetlen. A közvélemény csak a végeredményről értesült, semmi egyébről nem tud semmit. Pedig van itt még néhány milliárd forintos kérdés!