Az egész emberiség örökségét kockáztatja az Orbán-kormány

HírKlikk 2019. július 8. 09:37 2019. júl. 8. 09:37

Olyan építkezéseket, beruházásokat kezdtek Budapesten, amelyek megváltoztatják, rombolják a világörökséggé nyilvánított tájat. Az ENSZ kulturális szervezete, az Unesco elve szerint egy-egy kiemelkedő táji, építészeti emlék nem csupán az adott városé, vagy országé, hanem az egész emberiség öröksége.

Rögtön nem veszik el a címet az egyszer világörökséggé nyilvánított tájtól, várostól, de a budapesti átépítésekkel ezt kockáztatja az Orbán-kormány. Magyarország újabb és újabb helyeket akar felvetetni a listára, most például a Limes elemeit. Ez a legjobb példa az örökségre. Azt egy egészen más kultúra, a Római Birodalom építette, de nekünk kötelességünk megőrizni az utókor számára - írja a klubradio.hu.

Schneller István, Budapest korábbi főépítésze sorolta, hogy az építészettel foglalkozó nemzetközi tanácsadó szervezetnek, az Icomosnak milyen fővárosi beruházások ellen voltak kifogása. Az itt vizsgálódó bizottság aggályosnak tartja a XI. kerületi toronyház, leendő Mol-székház építését.

A Városligetben is a méretekkel van a baj. A Biodom túl magas a környezetéhez képest, a Néprajzi Múzeum pedig vízszintesen túlméretezett. Egyébként az egész ligetbeépítés aggályos, már maga a múzeumnegyed koncepció is. Nem véletlen, hogy a lakosság többsége ellenzi a beépítést. Persze arra gondosan ügyeltek, hogy ez ne derülhessen ki, csak a projekt megkezdése után.

Átgondolatlan, koncepciótlan a Budai Vár belakása is. A kulturális funkció megszűnik, olyan épületeket építenek vissza, amelyek nem képviseltek értéket, mint a lovarda. Azon kívül, hogy Orbán Viktor ott székeljen, nem nagyon lehet más célt találni.

Forrás: Klubrádió