„Az éhbér-alapú társadalom sem jó, amit Orbán Viktor vezetett be"

HírKlikk 2021. július 7. 13:15 2021. júl. 7. 13:15

Nem szeretnénk a segélyalapú társadalmat visszavezetni, de „az éhbér-alapú társadalom sem jó, amit Orbán Viktor vezetett be” – szögezte le Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden, közölve pártja követelését: meg kell emelni a közmunkások bérét a minimálbérre!

Kijelentette: a közmunkásbér hosszú éveken keresztül nem emelkedett, de nemcsak bérben kell előrelépni, hanem abban is, hogy ne tegyenek különbséget ember és ember, munkavállaló és munkavállaló között.

A közmunkának csak átmeneti állapotnak kellene lennie, és valóban csak azok számára, akiknek az adott pillanatban más lehetőségük nincsen – hangsúlyozta.

Felidézte: a 2013-as, második Éhségmenet, amit már a Közmunkás Szakszervezet szervezett, szintén azt tűzte zászlajára: a közmunkások bére a minimálbérrel legyen egyenlő, a minimálbér pedig minél inkább közelítsen a létminimumhoz.

Hangsúlyozta: a szocialisták Kormányváltást! Korszakváltást! című előválasztási programjában a közmunkáról szóló rész első pontja, hogy meg kell emelni a közmunkások bérét a minimálbérre, a második pedig az, hogy a közmunkát transzparensen, a helyi munkaügyi központokon keresztül kell megszervezni.

„Nonszensznek” nevezte, hogy a napi nettó közmunkás-béremelésből két darab tojást sem lehet venni.

Felemlítette: a Fidesz-kormánynak „kétharmaddal, uniós pénzeső mellett, külön célzott támogatással, amit a közmunkásokra kaptak, 11 éve volt arra, hogy „például egy normális” szakképzést biztosítson, ami kitörési lehetőséget ad a közmunkásoknak.

Azt mondta: a közmunkások közül sokan, akiknek erre lehetőségük volt, már átmentek a piaci szférába, de sokan kölcsönzött munkaerőként dolgoztak, és a járvány első hullámában őket bocsátották el először, illetve az ő szerződésüket nem újították meg.

Mostanra körülbelül 100 ezer ember dolgozhat közmunkásként, ők már tényleg azok, akiknek nincs más lehetőségük – mondta el.

 „Szokásos kormányzati számmisztikának”, illetve „parasztvakításnak” nevezte, amikor a kormány korábban 300 ezer közmunkásról beszélt. Elmondta: akkor mintegy 180 ezer közmunkás lehetett, ugyanis a program-alapú elszámolás miatt az egymást követő pár hónapos közmunkaprogramok ugyanazon résztvevőit külön-külön embernek számolták.

Kérdezték az elnökhelyettest a sajtó egy részében megjelent latolgatásról, hogy az MSZP, az LMP és a Párbeszéd esetleg összeolvadhatna. Erre azt felelte: „gondolkodni sok mindenen lehet”, most azonban „a legfőbb cél az előválasztás, utána a választás megnyerése, és szerintem utána lehet bármiféle nagyobb pártpolitikai mozgásról beszélni”.

Hangsúlyozta: „Az MSZP közössége (...) ragaszkodik az értékeihez, ragaszkodik ahhoz az irányvonalhoz, amit tart”.

Forrás: Hírklikk