Az elcsalt uniós pénzekről készült film a német közszolgálati tévében

HírKlikk 2019. április 18. 07:32 2019. ápr. 18. 07:32

A ZDF német közszolgálati televízió „A könnyűvé tett csalás - Hogyan szivárognak el az uniós pénzek Kelet-Európában” címmel dokumentumfilmet készített arról, hogy hogyan betonozza be az európai populistákat az EU pénze - adta hírül a Der Standard osztrák lap

Az alkotók kelet-európai politikusok és kegyenceik nyomába szegődtek. Britta Hilpert, a film készítője elmondta: Csehországban, Magyarországon és Romániában aláássák az alapvető értékeket és a demokrácia alappilléreit, és ezt nem utolsó sorban az EU pénzével teszik. „Vannak olyan politikusok, akik az uniós támogatásokat saját maguk, környezetük számára, valamint és hatalmuk megőrzésére használják" - mondta.

Az uniós támogatások útjának követésére Hilpert és munkatársa - mindketten a ZDF bécsi irodájában dolgoznak -, Orbán Viktor, Andrej Babis és Liviu Dragnea nyomába szegődött. Szólt néhány támogatási összeg romániai útjáról, majd megállapította: „Magyarországon úgy alakítják a közbeszerzéseket, hogy csak bizonyos meghatározott cégek nyerhetnek. Mészáros Lőrinc milliárdos oligarcha maga mondja, hogy vagyonát a jóistennek és Orbán Viktornak köszönheti. Mészáros Orbán szélárnyékában lett egyszerű gázszerelőből Magyarország egyik leggazdagabb emberévé.”

Felvásárolta a kormánnyal szemben kritikus médiát, és az orgánumokat egy alapban fogták össze. További példa Orbán veje, mondta Hilpert, és hozzátette: az EU átfogó dokumentációt küldött Magyarországnak a szabálytalanságokról, de ez minden következmény nélkül maradt, a magyar hatóságok nem akarnak nyomozni. A három említett politikus egyike sem volt hajlandó interjút adni a német közszolgálati ZDF-nek.

Forrás: Hírklikk