Az élelmiszerek húsz százaléka a kukában végzi
Az ENSZ szerint óriási pazarlás, és egyben hatalmas gazdasági és környezetvédelmi probléma is, hogy kidobáljuk az ételeket.
Évente 931 millió tonna élelmiszer kerül a kukákba – állapítja meg az a jelentés, amelyről a hvg.hu számol be.
A jelentést az ENSZ környezetvédelmi szervezete és a Wrap nevű brit civil szervezet együtt készítette a 2019-es évről. 54 országban folytatott vizsgálatot a két szervezet és nem vették figyelembe az élelmiszeripar által termelt hulladékot, hanem csak azt, amit a kereskedelemben eladtak, és azután nem fogyasztottak el.
Mind a fejlett, mind a szegény országokban a háztartások jelentik a legnagyobb problémát, ugyanis a húsz százaléknyi kukában landoló élelmiszerből 11 százalék innen származik, amíg az éttermek öt százalékkal, a kiskereskedők pedig csak két százalékkal járulnak hozzá a mutatóhoz.
Meglepő módon, a kutatás azt bizonyítja, hogy Nigéria a legpazarlóbb ország.
Bár a kutatók előzetesen azt feltételezték, hogy az élelmiszer-pazarlás a gazdag országok polgárait jellemzi elsősorban, hamar kiderült, hogy ez nem feltétlenül igaz. A világ átlaga 121 kilógram kidobott élelmiszer egy évben. Ehhez képest a nem épp dúsgazdag Nigéria lakói 185 kilót hajítanak a kukákba.
Mindeközben több mint 700 millió ember éhezik a világban – vázolja fel a paradox helyzetet az ENSZ jelentése.