Az elhibázott járványkezelés politikai hatásai

HírKlikk 2021. március 29. 19:20 2021. márc. 29. 19:20

A Covid19 hamarosan benyújtja a számlát, mivel a fő európai vezetők – így Angela Merkel és Emmanuel Macron – elhibázták a zárlatot, valamint az oltóanyag beszerzését, és ennek az árát várhatóan pártjaik fizetik meg – áll a többi között a The Wall Street Journal előfizetőinek szánt cikkében.

Eredetileg azt hirdették meg, hogy az EU összetart a bajban, ám a britek lekörözték az uniót a védekezésben. Olyannyira, hogy a német kancellár arra figyelmeztetett: exponenciálisan nő a megbetegedések száma. Közben Párizs és más francia nagyvárosok le vannak zárva, a kórházak intenzív osztályai csúcsra járnak. A ragály harmadik szakasza sok ezer emberéletet követel, és euró milliárdokat emészt fel. Lehet, hogy emiatt már a második nyáron elmaradnak a turisták Dél-Európából, ezért tovább nő az északiak versenyelőnye. A következmény: zuhan a CDU népszerűsége. A francia felmérések arra utalnak, hogy a jövő évi választások első körében Le Pen nyer, de nem kizárt, hogy a második menetben is több voksot szerez majd. 

Közben a kinyilvánított európai szolidaritás átmegy abba, hogy mindenki azt csinál, amit akar. Az egységet Magyarország bontotta meg, amikor engedélyezte az orosz Szputnyik V használatát. Putyin – Brüsszel jóvoltából – a vakcina-diplomácia haszonélvezője lett. Az EU leszerepelt, a politikai közép hitelét vesztette a németeknél és franciáknál. A britek, izraeliek és magyarok saját szakállukra cselekedtek. Az unió ezzel szemben túl sokat ígért, és túl keveset adott. Erre persze nem fog rámenni, de lassú halált hal a sok ezer seb miatt, amit saját magán ejtett.

 
Forrás: Hírklikk