"Az elhunyt nem a család privát tulajdona, hanem Isten fia"

HírKlikk 2019. augusztus 18. 17:01 2019. aug. 18. 17:01

A Vatikán döntött, és kiadta saját szabályrendszerét a halottakkal való bánásmódra vonatkozóan, ami szerint tilos lenne a hamvasztás is, kivéve, ha utána a megszokott keresztény szertartásokkal temetjük el szeretteinket -írja a Blikk a The New York Times cikke alapján.

Ez azt jelenti, hogy tilos a hamvakat például vízbe, vagy bárhova máshova elszórni, még akkor is, ha a halott így rendelkezett. Ugyan úgy otthon sem őrizhetjük urnában elhunyt szerettünket. "A halottak hamvai nem valók a lakásba" - mondja a Vatikán.

Még mindig a hamvasztás nélküli temetést pártolják. Egészen 1963-ig teljes mértékben tiltották a hamvasztást. Az új irányelveket 2016-ban hagyta jóvá Ferenc Pápa.

Azért is helyeznek ekkora hangsúlyt a temetésre, mert hisznek a lélek feltámadásában, és olyan helyen akarják tartani az elhunytat, ahol bárki meg tud emlékezni róla - írja a portál.

"Az elhunyt nem a család privát tulajdona, hanem Isten fia" 

- mondja Müller bíboros.

A magyar jogrendszer ennyire nem szigorú a temetés kérdésében. A Magyar Katolikus Egyház ugyan 1968 óta engedélyezi a hamvasztást, abban az esetben azonban nem vállalják az egyházi búcsúztatást, ha az urnát hazaviszi a család, vagy szétszórják a hamvakat. 

Ha egy család nem szeretne sírhelyet bérelni, számos megoldás közül választhat. A hamvakból készített gyémánt és az űrbe kilőtt urna ma még sokak számára elérhetetlennek tűnik, de a hamvak szétszórása repülőgépről vagy az úszóurnás temetkezés itthon is egyre népszerűbb. 

Sokak számára terhet jelent egy sír gondozása is, ezért döntenek úgy, hogy temetkezés helyett szétszórják a hamvakat. Sőt egyre többen rendelkeznek arról, hogy haláluk után ne sírba temessék őket, mivel nem akarják, hogy gyermekeiknek a sírhely megváltásával, fenntartásával és gondozásával kelljen foglalkozniuk.