Az ellentétekre rámehet az egész Európai Unió

HírKlikk 2021. június 24. 21:00 2021. jún. 24. 21:00

A kelet és nyugat közötti árkok azt bizonyítják, hogy az EU nem értékszövetség, ezért annál inkább jogközösségként kell működnie. A kontinens két fele között ugyanis az utóbbi években veszedelmesen megnőttek a különbségek – írta a tekintélyes svájci Neue Zürcher Zeitung. Ivan Krastev bolgár politológus arra figyelmeztet, hogy az ellentétekre rámehet az egész unió.

A tét a kulturkampf, az alapvető értékközösség, amelyre az egész Európa-ház épült. Jelentős ellentét forrása a gender-, a menekültügy, továbbá a nemzetállam szerepe. Keleten drága kormányprogramokkal igyekeznek serkenteni a gyerekvállalást, támogatni a hagyományos családot. Az egyházak és a nemzeti konzervatívok azzal is magyarázzák melegellenességüket, hogy az ilyen kapcsolatok hozzájárulnak a nemzet kihalásához. 

Orbán Viktor és Jarosław Kaczyński a liberális felfogás elleni harcban nagyban támaszkodott a leszakadtak dühére és szégyenére. Előbb a pénzügyi, majd a menekültválságot annak bizonyítékaként tálalta, hogy íme: ide vezet a féktelen gazdasági és társadalmi liberalizmus, ezért azt nem szabad utánozni. A magyar vezető szerint ő az igazi keresztény és fehér, aki példát mutat a másik oldalnak. Mégsem lehet kizárni, hogy ezek az erők megbuknak egy szép napon. 

Most azonban jogközösségként vizsgázik az EU. Érdekes, hogy fő védelmezője az EP, szemben a lavírozó Bizottsággal, illetve a makacs Tanáccsal. Ez azért fontos, mert az értékek változnak, de ha megrendül a jogi alap, akkor kérdéses, hogy egyáltalán túléli-e az egész unió – írta a lap. 

 
Forrás: Hírklikk