Az ellenzék feljött a térképre

HírKlikk 2020. január 27. 19:09 2020. jan. 27. 19:09

Az ellenzék a győri vereség ellenére „följött a térképre”, pedig a 2014-es választástól kezdve „a pofozógép szerepében volt” – mondta Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója, az ATV Start című műsorában, hétfőn.

Hangsúlyozta: most Győrben előrelépett az ellenzék, „bízom benne, hogy 2022-t alapozta meg Pollreisz Balázs és az ellenzéki együttműködés.”

Azt mondta: „bízzunk benne”, hogy Győr új fideszes polgármestere „szakít a borkaizmussal” és elkezdődik a városban a munka, de feltette a kérdést: ha most kezdenek majd el dolgozni a fideszesek Győrben, akkor mit csináltak az elmúlt 13 évben, hiszen ez alatt a város „minden szempontból a Fidesz főhadiszállása volt?”

Pollreisz alulmaradásának okait elemezve, azt mondta: a legfontosabb ok az volt, hogy nem valósult meg az MSZP által szorgalmazott előválasztás – de még csak verseny sem állt elő. Pollreiszen kívül, egyetlen más ellenzéki párt jelöltje sem vállalta a küzdelmet, és nem vállalta olyan köztiszteletben álló győri civil személyiség vagy szakember sem, aki mögött ellenzéki konszenzus alakult volna ki.

Adottság volt továbbá az elsöprő többségű fideszes közgyűlés, ami nem adta volna meg egy civil jelöltnek sem a lehetőséget a csapatépítésre.

Az, hogy több jelölt is elindult, akik „minimális támogatottságuk” ellenére, „vehemens kommunikációval” vetették bele magukat a kampányba és végül a szavazatok egy-két százalékát kapták, Molnár értékelése szerint, a Fidesz érdekét szolgálta.

„Semmiképpen nem gondolták komolyan, hogy nyerhetnek, és semmiképpen nem gondolták komolyan, hogy Győr közéletét meg kell változtatni” – mondta.

Hosszabb elemzésnek kell majd megállapítani, hogy az ellenzéki összefogás hat pártja közül „pontosan mely pártok milyen energiát mozgósítottak ezért a kampányért”, mert „vegyes volt ehhez a hozzáállás”: például volt ellenzéki párt, amelynek elnöke és vezetői voltak Győrben, de a rendezvényükre nem hívták meg a közös jelöltet, Pollreisz Balázst.

Az időpontok: a januári választás és az adventi aláírásgyűjtés szintén nem segítette az ellenzéket – tette hozzá.

Az ellenzék árulójának nevezte Bárány István győri ellenzéki közgyűlési tag kampányfellépését a fideszes polgármesterjelölt mellett. Bárány, aki 2014-ben kilépett az MSZP-ből, az ellenzék közös képviselőjelöltjeként jutott októberben a győri közgyűlésbe, most mégis Dézsi mellett kampányolt.

„Róla ki lehet mondani, hogy a Fidesz bérence volt” – jelentette ki Molnár.