Az ellenzék most már komolyan beelőzte a Fideszt

Csanádi Dávid 2019. október 28. 10:14 2019. okt. 28. 10:14

Ha marad a teljes ellenzéki együttműködés, akkor 32-29 a százalékos arány az ellenzéki pártok javára – derül ki a Publicus friss felméréséből.

Népszava számára készült közvélemény-kutatás szerint ugyan a Fidesz-KDNP 29 százalékkal toronymagasan a legnépszerűbb párt hazánkban, de ha az ellenzék eredményeit összesítjük, akkor kiderül, hogy van mitől tartani a kormányoldalnak: az ellenzéki pártjai 3 százalékponttal erősebbek.

A választókorú lakosság körében a Demokratikus Koalícó (DK) és a Momentum 8-8 százalékon áll, az MSZP-Párbeszéd pártszövetség támogatottsága 7, míg a Jobbiké 6 százalék. Az LMP, a Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk 1-1 százalékon áll.  

A biztos pártválasztók körében a felmérés szerint teljesen egyformán áll a kormányoldal és az ellenzék, a Fidesz-KDNP 50 százalékával szemben a DK és a Momentum egyaránt 12, az MSZP-Párbeszéd és a Jobbik 10-10 százalékos támogatottsággal számolhat. Az LMP, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom itt 2-2 százalékos támogatottsággal bír, tehát a parlamenti küszöböt jelenleg nem érik el.

A közvélemény-kutatás felszínre hozott egy nagyon érdekes számot is: az önkormányzati választások óta tovább nőtt a szavazási kedv: a megkérdezettek 77 százaléka mondta, hogy biztosan elmenne szavazni, további 8 százalék pedig valószínűleg részt venne a voksoláson, ha most vasárnap tartanák.