Az ellenzék témái még a tisztességes vereséghez sem elegendőek

HírKlikk 2018. július 2. 18:29 2018. júl. 2. 18:29

Három hónappal a választások után sem sikerült megkapaszkodniuk az ellenzéki pártoknak – derült ki a Medián kutatásából.

„Nagyon mély problémákról van szó az ellenzék esetében. Teljesen világossá vált, hogy azok a témák, amelyekkel az ellenzéki pártok előjöttek – többek között, hogy Orbán Viktornak mennie kell – még a tisztes vereséghez sem elegendő, nemhogy a győzelemhez” – fogalmazott a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Galló Béla.

A politológus hozzátette, minden felmérés azt mutatja, hogy a választások után is durva előnye van a Fidesznek, hiszen a nagyobbik kormánypárt növelte népszerűségét, a párt támogatottságát bőven 50 százalék fölött mérik, ami jelzésértékű.

Nem elég a médiapolitizálás

Galló Béla szerint az ellenzéki pártoknak nagyon alaposan át kellene gondolniuk az eddigi létezésüket, és egyáltalán nem elég a médiapolitizálás. Rávilágított: kétféle üzenetet közvetítettek az elmúlt években az ellenzéki pártok a választók felé, ebből az egyik a Jobbik és az LMP módszere, amelynek lényege az elitellenes hangok képviselete, az úgynevezett eliten belüli ellenzéki pártok pedig „teljesen beleragadtak az Orbán fóbiába” a szakértő meglátása szerint.

„Úgy látszik nem nagyon bántja őket az a gondolat, vagy az a paradigma, hogy amivel eddig politizáltak, az nem elég ahhoz, hogy ők valamilyen észlelhető teljesítményt nyújtsanak” – fogalmazott Galló Béla.

Elfogytak az üzenetek?

Túl a fentebb felsorolt hibákon az ellenzéki pártok egyfajta nyomkövető politizálást folytatnak, ami azt jelenti, hogy mindig a Fidesz által feldobott témákat próbálják meg a saját szájuk íze szerint feldolgozni, mutatott rá a politológus. Most azonban ez is hiányzik a szakértő szerint, hiszen nem csatlakoznak rá azokra a témákra, amelyek a Parlamentben felmerülnek. Hozzátette: nemcsak társadalmi üzeneteik nincsenek a pártoknak, de úgy látszik, parlamenti politikai üzeneteik sincsenek.