Az ellenzék utolsó esélye a 2022-es választás

HírKlikk 2020. november 30. 19:45 2020. nov. 30. 19:45

Ha zsinórban a negyedik választást is elbukják, ráadásul összefogással, akkor nem marad semmilyen politikai innovációs lehetőség a számukra – mondta Vermes Ádám, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa.

A Népszavának adott interjúban Vermes Ádám a választási törvény legújabb módosításáról azt mondta, hogy egyelőre nem látszik, mi a Fidesz valódi célja. Az biztos, hogy több párt esetében is gondot okozhat, hogy jelentősen csökkent a mozgástér a 2022-es választást megelőző ellenzéki tárgyalásokon. Az is egyértelmű, hogy a kormánypártok teljesen keresztülhúzták a kisebb, de önálló indulásra készülő pártok – elsősorban a Magyar Kétfarkú Kutya Párt – stratégiáját. 

Mivel a közös listával nagyobb az ellenzék esélye a győzelemre, a szakértő arra számít, hogy a kormány az utolsó pillanatban módosít még a választási törvényen, például a választókerületek egy részét is átszabják majd.

Vermes Ádám  szerint, egyre inkább látszik, hogy a fővárosról lemondtak a kormánypártok. Ezt támasztja alá az is, hogy több magasan jegyzett fideszes politikus jelezte, nem indul egyéniben Budapesten. Azt is hangsúlyozta, hogy nincs meggyőzhető csalódott fideszes szavazó. A Fideszből kiábrándultak vagy otthon maradnak 2022-ben, vagy ismét a kormánypártokra szavaznak, hiába csalódtak bennük valamiért. Ez a csoport az ellenzék számára nagyobb létszámban elérhetetlen. Ettől függetlenül, az ellenzéknek – ha nyerni akar – sokakat kell meggyőznie a jelenleg passzív választók közül. Ehhez viszont nagyon erős kampány kell.